Μάχη των επιστημόνων κατά του βακτηρίου Burkholderia pseudomallei που ενδημεί σε τροπικές χώρες. Τα νεότερα για νέο εμβόλιο.
Σε μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές του UCLA δοκίμασαν ένα εμβόλιο κατά του βακτηρίου που προκαλεί τη μελιοείδωση και διαπίστωσαν ότι ήταν ιδιαίτερα προστατευτικό κατά της νόσου, η οποία ενδημεί σε πολλές τροπικές περιοχές, προκαλώντας κάθε χρόνο περίπου 165.000 κρούσματα με 89.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Το βακτήριο, που ονομάζεται Burkholderia pseudomallei, μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο έδαφος, του νερού ή του δέρματος. Είναι τόσο επικίνδυνο που έχει κατηγοριοποιηθεί ως επιλεγμένος παράγοντας βιοτρομοκρατίας επιπέδου 1 και μπορεί να προκαλέσει ταχέως θανατηφόρα πνευμονία όταν εισπνέεται σε χαμηλές δόσεις. Εάν αερολυθεί και εξαπολυθεί σε μια τρομοκρατική επίθεση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένο θάνατο.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια κατά του βακτηρίου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Marcus Horwitz, διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής, στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων και Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.
Εμβόλιο κατά πιθανής βιοτρομοκρατικής επίθεσης
«Χρειάζεται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη αυτής της νόσου, καθώς η μελιοείδωση είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί, απαιτεί πολύ μακρά θεραπεία διάρκειας τριών έως έξι μηνών και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας ακόμη και σε περιβάλλοντα με υψηλούς πόρους», δήλωσε ο Horwitz. «Ένα τέτοιο εμβόλιο θα είχε μεγάλο όφελος για τους ανθρώπους που ζουν σε ενδημικές περιοχές, τους ταξιδιώτες και το στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει σε αυτές τις περιοχές, και θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο από μια σκόπιμη απελευθέρωση του B. pseudomallei σε μια βιοτρομοκρατική επίθεση».
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το εμβόλιο χρησιμοποιώντας έναν βακτηριακό φορέα που ονομάζεται LVS ΔcapB ως πλατφόρμα για την έκφραση εξαιρετικά ανοσογόνων πρωτεϊνών από το B. pseudomallei, οι οποίες είναι σε θέση να επάγουν μια ανοσολογική απόκριση που αργότερα προστατεύει τον ξενιστή από ασθένεια και θάνατο όταν μολύνεται από το παθογόνο.
Το LVS ΔcapB, που προέρχεται από μια εξασθενημένη μορφή εμβολίου κατά της τουλαραιμίας ή «πυρετού του κουνελιού», είχε αναπτυχθεί στο εργαστήριο του Horwitz ως πλατφόρμα φορέα για τη δημιουργία εμβολίων κατά άλλων ασθενειών που προκαλούνται από επιλεγμένους παράγοντες της κατηγορίας 1, όπως ο άνθρακας και η πανώλη, καθώς και η τουλαραιμία.
Χορήγησαν το νέο εμβόλιο τόσο μέσω δερματικής ένεσης όσο και μέσω ενδορινικής χορήγησης σε ένα στέλεχος ποντικών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην πνευμονική λοίμωξη από B. pseudomallei. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν όχι μόνο ασφαλές και μη τοξικό, αλλά και αποτελεσματικό ακόμη και έναντι ενός ιδιαίτερα θανατηφόρου στελέχους του βακτηρίου της μελίδωσης. Η ενδορινική χορήγηση παρείχε καλύτερη προστασία από την ένεση στο δέρμα, ενώ μία μόνο δόση αποδείχθηκε αποτελεσματική με μακροχρόνια προστασία.
Συνεχίζονται οι δοκιμές του εμβολίου
Τα επόμενα βήματα είναι να δοκιμαστεί το εμβόλιο για την προστασία από την πνευμονική μελιοείδωση σε ένα δεύτερο ζωικό μοντέλο, κάτι που απαιτεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στην περίπτωση εμβολίων για τα οποία δεν μπορούν να διεξαχθούν μελέτες αποτελεσματικότητας στον άνθρωπο. Εάν περάσει αυτή τη δοκιμή, το εμβόλιο θα είναι στη συνέχεια επιλέξιμο για δοκιμές σε ανθρώπους για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.
Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της υποδόριας λοίμωξης από το B. pseudomallei, που είναι ο τρόπος με τον οποίο πιστεύεται ότι αποκτώνται φυσικά οι περισσότερες περιπτώσεις μελιοείδωσης, και θα το δοκιμάσουν για την αποτελεσματικότητά του κατά του στενά συνδεδεμένου παθογόνου παράγοντα επιλογής Tier 1 Burkholderia mallei, το οποίο προκαλεί τη ζωονοσογόνο νόσο γνωστή ως αδένεια σε ανθρώπους και ζώα.
Συγγραφείς της μελέτης είναι οι Michael Tullius, Peter Back, Saša Masleša-Galić και Susana Nava του UCLA και ο Richard Bowen του Colorado State University.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό mBio.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα