ΕπιστημονικάΚορωνοϊός: Οι ασθενείς μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειας

Κορωνοϊός: Οι ασθενείς μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειας

- Advertisement -

Οι άνθρωποι που νοσούν από κορωνοϊό μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειας τους και οι ενήλικες δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικοί από τα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι άνθρωποι που νοσούν από κορωνοϊό μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους και οι ενήλικες δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικοί από τα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να καθορίσουν τον ακριβή κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, με ποικίλα συμπεράσματα μέχρι τώρα. Σχεδόν όλες όμως εκτιμούν ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι οι φορείς του ιού, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 191 συγγενείς ασθενών

Η νέα μελέτη των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) βασίζεται σε 101 κρούσματα της Covid-19 σε δύο πόλεις. Το Νάσβιλ του Τενεσί και το Μάρσφιλντ του Ουισκόνσιν.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 191 συγγενείς αυτών των ασθενών και τους ζήτησαν να κρατούν «ημερολόγιο συμπτωμάτων», καθώς και να λαμβάνουν μόνοι τους δείγματα (σάλιο ή ρινικές εκκρίσεις) επί 14 ημέρες.

Οι 102 από τους 191 συγγενείς, τελικά, διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, δηλαδή το ποσοστό δευτερεύουσας μεταδοτικότητας έφτασε το 53%.

Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος της ασυμπτωματικής μετάδοσης

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που διαπίστωσαν ήταν ότι λιγότεροι από τους μισούς συγγενείς που μολύνθηκαν είχαν συμπτώματα όταν υποβλήθηκαν στο τεστ που βγήκε θετικό. Κάτι που είναι ενδεικτικό του κινδύνου ασυμπτωματικής μετάδοσης. Τα CDC συνιστούν σε όσους πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί να απομονώνονται στο σπίτι τους, να κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο, να χρησιμοποιούν, αν είναι δυνατόν, άλλη τουαλέτα από την υπόλοιπη οικογένεια τους και να φορούν μάσκα.

Κορωνοϊός: Νέο ταχύτατο τεστ από την Οξφόρδη με ελληνική συμμετοχή

Ένα πρωτοποριακό, ταχύτατο τεστ που θα μπορεί να ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε μέσα μεταφοράς και σε δημόσια κτίρια σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ελληνική συμμετοχή.

Όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα διαδεδομένα και πρακτικά είναι τα συστήματα ακύρωσης των εισιτηρίων, στις πύλες ενός αεροδρομίου, στο μετρό, μέσα σε ένα θέατρο αλλά και οποιοδήποτε άλλο δημόσιο κτίριο. Ενσωματωμένη σε ένα τέτοιο, κοινό και εύχρηστο μηχάνημα, ας φανταστούμε τώρα μια τεχνολογική διάταξη, έναν «ανιχνευτή», που την ώρα της έγκρισης της εισόδου μας στον χώρο, μας υποβάλλει παράλληλα και σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ