Η χορήγηση πλάσματος αίματος πλούσιου σε αντισώματα από ανθρώπους που ανάρρωσαν έπειτα από κορωνοϊό απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή νόσο Covid-19.
Αυτό ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Η τυχαιοποιημένη και πολυκεντρική κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά ιατρικά κέντρα της κινεζικής πόλης Ουχάν (του επικέντρου της πανδημίας), αφορούσε 103 νοσηλευόμενους ασθενείς μέσης ηλικίας 70 ετών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, οι οποίοι είτε πήραν πλάσμα, είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).
Καμία βελτίωση σε ασθενείς με κορωνοϊό από τη χρήση πλάσματος
Οι γιατροί έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association). Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το πλάσμα ιαθέντων δεν επέφερε βελτίωση στην κρίσιμη κατάσταση των ασθενών. Ούτε μείωσε τη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών.
Υπήρξαν πάντως κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις σε ασθενείς που δεν ήσαν τόσο σοβαρά για να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, οι οποίοι ανάρρωσαν περίπου πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο και εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωση συμπτωμάτων μέσα στο διάστημα των 28 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας με πλάσμα.
Πλάσμα αίματος: Δεδομένα από την Ελλάδα και τους ασθενείς με κορωνοϊό
Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την 28η Απριλίου πολυκεντρική μελέτης φάσης 2. Αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες. Η μελέτη λαμβάνει χώρα σε 6 νοσοκομεία με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.
Το πλάσμα θα συλλεχθεί με πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή.
Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή. Μέχρι σήμερα 193 δότες έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωναϊού. 51 από αυτούς έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Επτά ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή στη χώρα μας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα