ΕπιστημονικάΚορωνοϊός- Ανησυχία στη Βρετανία: Βρέθηκε νέα παραλλαγή με μετάλλαξη

Κορωνοϊός- Ανησυχία στη Βρετανία: Βρέθηκε νέα παραλλαγή με μετάλλαξη

- Advertisement -

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία η ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού με πιθανώς ανησυχητικές μεταλλάξεις.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία η ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού με πιθανώς ανησυχητικές μεταλλάξεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναφέρουν ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή ως B1525 εντοπίστηκε μέχρι στιγμής σε 32 κρούσματα στη Βρετανία και μέσω προσδιορισμού της αλληλουχίας του γονιδιώματος σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων στη Δανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ για πρώτη φορά είχε εμφανιστεί τον Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νιγηρία. Όπως επισημαίνουν, το γονιδίωμα της παραλλαγής αυτής φέρει ομοιότητες με εκείνη του Κεντ, την B117 και περιέχει έναν αριθμό μεταλλάξεων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ερευνητές, περιλαμβανομένης και της Ε484Κ στην πρωτεϊνη ακίδα, του περιβλήματος του κορωνοϊού, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρατηρείται και στις παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και πιστεύεται ότι βοηθά τον ιό να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Επιστήμονες ζητούν περισσότερα ειδικά τεστ για τις μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία

Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, δρ. Σάιμον Κλαρκ, στον Guardian, αν και είναι ασαφές τι επίπτωση έχουν πολλές από τις μεταλλάξεις στην ικανότητα του κορωνοϊού να προκαλέσει λοίμωξη, ή όσον αφορά τη σοβαρότητα αυτών των λοιμώξεων, η παρουσία της μετάλλαξης E484K έχει αποδειχθεί ότι στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή ενισχύει την αντίσταση του κορωνοϊού σε κάποια εμβόλια.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό θα εξαπλωθεί αυτή η νέα παραλλαγή, αλλά αν κυριαρχήσει μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα επηρεαστεί η ανοσία από τα εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες να ενταθούν τα διαγνωστικά τεστ που βάζουν στο σταυρόνημά τους μεταλλάξεις, που πυροδοτούν ανησυχία:

«Πιστεύω ότι μέχρις ότου μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές τις παραλλαγές, όλες όσες περιλαμβάνουν τη μετάλλαξη E484K θα πρέπει να στοχοποιούνται από τα διαγνωστικά τεστ καθώς φαίνεται να ενισχύουν την αντίσταση στην ανοσία, όπως κι αν αυτή προκαλείται».

Επιστήμονες έχουν τονίσει ότι ο κορωνοϊός έχει περισσότερες ευκαιρίες να μεταλλαχθεί όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός, πράγμα που σημαίνει ότι όσο λιγότεροι μολύνονται με τη βοήθεια των εμβολίων, των περιοριστικών μέτρων και των lockdown, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχει ο SARS-CoV-2 να αλλάξει.

«Όσο περισσότερο επιτρέπεται στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί και να μολύνει περισσότερα άτομα, τόσο πιθανότερο είναι να αλλάξει, να εξελιχθεί και να σχηματίσει νέες παραλλαγές. Παραλλαγές έχουν δημιουργηθούν σε όλους όσους έχουν μολυνθεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Αλλά όσο εξαπλώνεται, τόσο περισσότερο αναπαράγεται κι έχει ευκαιρίες να μεταλλαχθεί. Ένας τρόπος να φρενάρουμε τον αριθμό των παραλλαγών που δημιουργούνται είναι να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του κορωνοϊού», σημειώνει ο κ. Λόρενς Γιανγκ, καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Γουόργουικ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ