ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚορωνοϊός: 1 στους 5 ασθενείς παρουσιάζει μυστηριώδη καρδιακή βλάβη

Κορωνοϊός: 1 στους 5 ασθενείς παρουσιάζει μυστηριώδη καρδιακή βλάβη

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σχεδόν 1 στους 5 ασθενείς που νοσούν από COVID-19 -που προκαλεί ο κορωνοϊός- παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα καταλήγοντας εν τέλει από ανακοπή όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, χαρακτηρίζοντας τις επιπλοκές ως «ιατρικό μυστήριο».

Σχεδόν 1 στους 5 ασθενείς που νοσούν από COVID-19 -που προκαλεί ο κορωνοϊός- παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα καταλήγοντας εν τέλει από ανακοπή όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, χαρακτηρίζοντας τις επιπλοκές ως «ιατρικό μυστήριο».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μολονότι στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται οι βλάβες που προκαλούνται στους πνεύμονες, η έρευνα επισημαίνει ότι δεν είναι τα μόνα όργανα που πλήττονται από τον ιό.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ουχάν, 1 στους 5 ασθενείς, εμφανίζουν καρδιακά προβλήματα. Βλάβες που οδηγούν σε ανεπάρκεια και θάνατο, ακόμη και μεταξύ εκείνων των ασθενών που δεν παρουσιάζουν σημάδια αναπνευστικής δυσφορίας.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ότι οι ασθενείς με COVID-19, που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων, τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Kaiser Health News, οι πνεύμονες μπορεί να μην είναι τα μόνα όργανα που υποφέρουν από τον ιό.

Κορωνοϊός και καταιγίδα κυτταροκινών

Ο μεγάλος προβληματισμός τίθεται από το ερώτημα εάν τα αναδυόμενα καρδιακά προβλήματα προκαλούνται από τον ίδιο τον ιό ή είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης (καταιγίδα κυτταροκινών – Δείτε εδώ τι έχει δηλώσει σχετικά ο κ. Τσιόδρας) του ανοσοποιητικού. Ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο ο ιός επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς είναι ακόμη δύσκολος.

«Ένας ασθενής που καταλήγει από βαριά πνευμονία, θα πεθάνει τελικά επειδή η καρδιά του σταμάτησε», όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Robert Bonow, καθηγητής Καρδιολογίας στο Northwestern University Feinberg και συντάκτης της έρευνας στο JAMA Cardiology. «Δεν μπορείτε να λάβει αρκετό οξυγόνο και τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα», όπως σημειώνει.

Διαφορετικοί τρόποι…

Ο Δρ. Bonow, όπως και πολλοί άλλοι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι η νόσος COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά. Μάλιστα, με τέσσερις ή πέντε διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι ασθενείς, όπως ισχυρίζονται, ενδέχεται να επηρεαστούν ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα εξ’ αυτών των σημείων.

Οι γιατροί έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι οποιοδήποτε σοβαρό ιατρικό συμβάν, ακόμα και κάτι απλό, όσο η χειρουργική επέμβαση ισχίου, μπορεί να δημιουργήσει αρκετό άγχος για να βλάψει την καρδιά.

Επιπλέον, σε μια σοβαρή κατάσταση, όπως η πνευμονία μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση και «καταστροφή» του καρδιακού μυός.

Κορωνοϊός: Σημάδια καρδιακής βλάβης

Η πρώτη απόδειξη ότι ο SARS-CoV2 μπορεί να είναι επικίνδυνος για την καρδιά προέκυψε στην Κίνα. Η Κίνα οποία αποτέλεσε τον πρώτο «σταθμό» της πανδημίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ουχάν, διαπιστώθηκε πως το 19,7% των 416 νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό, έδειξε σημάδια καρδιακής βλάβης.

Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που είχαν καρδιακή βλάβη (το 51%) πέθαναν, ενώ νοσηλεύονταν για κορωνοϊό. Συγκριτικά, μόλις το 4,5% των ασθενών χωρίς καρδιακή βλάβη, έχασε τη μάχη.

Το ανησυχητικό εύρημα είναι πως οι ασθενείς μολυσμένοι με κορωνοϊο χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, επλήγησαν περισσότερο από καρδιακή βλάβη που υπέστησαν.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός επηρεάζει την καρδιά, θα βοηθήσει σημαντικά τους γιατρούς. Στόχος είναι να προσδιοριστούν ποιες θεραπείες πρέπει να ακολουθήσουν για να κρατήσουν εν ζωή τους ασθενείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ