ΕπιστημονικάΚαρκίνος προστάτη: Εξέταση αίματος δίνει τέλος σε περιττές βιοψίες

Καρκίνος προστάτη: Εξέταση αίματος δίνει τέλος σε περιττές βιοψίες

- Advertisement -

Μια νέα εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να γλιτώσει χιλιάδες άνδρες από περιττές βιοψίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Medicine.

Μια νέα εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να γλιτώσει χιλιάδες άνδρες από περιττές βιοψίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Medicine.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι για μια επόμενη γενιά πιο ακριβών εξετάσεων αίματος, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των ανδρών για πρώιμα σημάδια καρκίνου.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη είναι πολλά υποσχόμενη για την ανίχνευση της νόσου, η οποία είναι ο πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των ανδρών, επηρεάζοντας περίπου έναν στους οκτώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωστη του καρκίνου του προστάτη

Οι γιατροί που δέχονται άνδρες με ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του προστάτη, συνταγογραφούν μια εξέταση αίματος που ονομάζεται τεστ PSA, η οποία, ωστόσο, μπορεί να είναι ανακριβής.

Σε μια νέα έρευνα, λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας νέος αιματολογικός έλεγχος εντόπισε το 91% των θετικών περιπτώσεων σε 210 άνδρες με υποψία για καρκίνο του προστάτη.

Το συγκεκριμένο τεστ παρήγαγε μηδενικά ψευδώς θετικά αποτελέσματα για άνδρες που δεν έχουν καρκίνο του προστάτη, επομένως θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες ασθενείς από μια επώδυνη βιοψία ή μαγνητική τομογραφία την οποία θα έπρεπε να κάνουν με βάση ένα λάθος αποτέλεσμα PSA.

Το νέο τεστ λειτουργεί συλλέγοντας καρκινικά κύτταρα από τον καρκίνο του προστάτη στο αίμα. Μια ομάδα που περιλάμβανε ερευνητές από την Ινδία και το Imperial College του Λονδίνου το δοκίμασε σε άνδρες με ύποπτα σημάδια για καρκίνο, όπως διογκωμένο προστάτη ή συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα.

Αργότερα αποδείχθηκε πως το ένα τρίτο αυτών των ανδρών έπασχε από καρκίνο του προστάτη, ενώ τα δύο τρίτα είχαν καλοήθεις παθήσεις του προστάτη.

Μεταξύ των 68 ανδρών με καρκίνο, το τεστ βγήκε ξεκάθαρα θετικό για τους 56, ενώ έδωσε ένα αποτέλεσμα λιγότερο σαφές αλλά μάλλον θετικό για έξι από αυτούς. Το τεστ βγήκε αρνητικό για τους 142 άνδρες που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη.

Ελπίδες για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου

Ο Simon Grieveson, του Prostate Cancer UK, δήλωσε: «Η ανίχνευση καρκινικών κυττάρων στο αίμα έχει δείξει τεράστιες δυνατότητες τα τελευταία χρόνια, και το Prostate Cancer UK και το Movember χρηματοδοτούν από κοινού μια έρευνα για το εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας για άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενα και υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατή η χρήση αυτού του τεστ για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ