ΕπιστημονικάΚαρκίνος: Νέα θεραπεία καταπολεμά και συμπαγείς όγκους

Καρκίνος: Νέα θεραπεία καταπολεμά και συμπαγείς όγκους

- Advertisement -

Μια νέα, καινοτόμος ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου γνωστή ως θεραπεία κυττάρων CAR-T φαίνεται πως είναι αποτελεσματική και εναντίον των συμπαγών όγκων.

Μια νέα, καινοτόμος ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου γνωστή ως θεραπεία κυττάρων CAR-T φαίνεται πως είναι αποτελεσματική και εναντίον των συμπαγών όγκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της νέας μελέτης, τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής δοκιμής Φάσης 1 σε ανθρώπους, έδειξαν ότι η πειραματική αυτή θεραπεία φαίνεται να είναι ασφαλής και δυνητικά αποτελεσματική σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR) την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία με κύτταρα CAR–T

Η θεραπεία CAR-T (χιμαιρικός αντιγονικός υποδοχέας Τ-κυττάρων) βασίζεται στον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς ώστε να στοχεύουν και να επιτίθενται στον καρκίνο του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπεύει ορισμένους ασθενείς και ότι αποτελεί μια πρωτοποριακή νέα θεραπεία για τους καρκίνους του αίματος.

Ωστόσο, αυτή η μορφή ανοσοθεραπείας είχε μέχρι στιγμής αποδώσει ανεπαρκή αποτελέσματα για συμπαγείς όγκους όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή των νεφρών. Στην πραγματικότητα, ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν στρατηγικές ώστε τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα να στοχεύουν τα κύτταρα συμπαγών όγκων, σύμφωνα με τον ογκολόγο Τζον Χάανεν, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ο οποίος συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Η νέα θεραπεία χορηγείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ο ασθενής λαμβάνει τη συνήθη θεραπεία με CAR-T κύτταρα, στην οποία τα ανοσοκύτταρα σχεδιάζονται για να στοχεύουν ένα αντιγόνο γνωστό ως claudin 6. (CLDN6).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το CLDN6 αποτελεί κατάλληλο αντιγόνο-στόχο για συμπαγείς όγκους. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων, αλλά όχι στην επιφάνεια των υγιών κυττάρων.

Λίγες ημέρες μετά τη λήψη των CAR-T κυττάρων, ο ασθενής λαμβάνει μια ένεση ενός εμβολίου mRNA, το οποίο διεγείρει την κυτταρική παραγωγή του claudin 6. Αυτή η πρόσθετη ενίσχυση του αντιγόνου προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των τροποποιημένων Τ-κυττάρων.

Κλινικές δοκιμές

Στην πρώτη κλινική δοκιμή της πειραματικής θεραπείας συμμετείχαν 16 ασθενείς. Η πλειονότητα των ασθενών έπασχε από καρκίνο των όρχεων ή των ωοθηκών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου το 40% των ασθενών εμφάνισαν μια φλεγμονώδη παρενέργεια γνωστή ως σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών. Ωστόσο, αυτή η ανοσολογική απόκριση ήταν διαχειρίσιμη.

Σε συνέντευξή του στο STATnews, ο Χάανεν δήλωσε ότι έξι από τους 14 ασθενείς είδαν σημαντική μείωση του μεγέθους του όγκου.

«Ήμουν αρκετά επιφυλακτικός στην αρχή, επειδή η CAR T-θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική εναντίον των συμπαγών όγκων, οπότε ενθουσιαστήκαμε όταν είδαμε ότι εξαφανίστηκαν οι μεταστάσεις και βελτιώθηκε η κατάσταση των ασθενών», δήλωσε ο ερευνητής. «Αυτοί οι ασθενείς είχαν μια θαυμάσια μερική ανταπόκριση και ένας ασθενής βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, η οποία διαρκεί τώρα σχεδόν έξι μήνες».

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρώιμα αποτελέσματα φάσης 1 και απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί η βέλτιστη προσέγγιση για τη χρήση αυτής της πρωτοποριακής θεραπείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ