Την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου για τον έλεγχο και τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα ανέδειξε η ενότητα «Bioethics: Smokers right on credible information» στο πλαίσιο του φετινού 3ου επιστημονικού συνεδρίου για τη Μείωση της Βλάβης από το κάπνισμα. Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι να συγκεντρώνει τη γνώση της επιστημονικής κοινότητας γύρω από το κάπνισμα μέσα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων: γιατρούς, ειδικούς ανάπτυξης πολιτικών υγείας, ειδικούς στην επιστήμη της συμπεριφοράς, ακαδημαϊκούς κ.λπ.
«Η σωστή ενημέρωση είναι το κύριο εργαλείο για τους σημερινούς καπνιστές» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής του πάνελ, o καθηγητής ιατρικής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
Οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι, καθώς μολονότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως καταλήγουν από σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα.
«Κάποια στιγμή -σύντομα ή αργότερα στη διάρκεια της ζωής τους- οι καπνιστές θα περάσουν στην αντίπερα όχθη, θα γίνουν ασθενείς. Όπως αποδεικνύουν οι μελέτες, το τσιγάρο προκαλεί ποικίλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θέλει να σταματήσει το τσιγάρο δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει αξιόπιστα η ιατρική» τονίζει ο κ. Φαρσαλινός.
«Οι άνθρωποι που καπνίζουν εκλαμβάνουν ως μειονέκτημα -σε παγκόσμιο επίπεδο- την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Θεωρούν το κάπνισμα ως life style, θεωρώντας πως δεν χρειάζονται υποστήριξη για τη διακοπή του, αλλά διαφορετική προσέγγιση ζωής. Ωστόσο, αγνοούμε τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που εξασφαλίζουν διακοπή του συμβατικού τσιγάρου» σημειώνει.
Προτεραιότητα στη… Δημόσια Υγεία
«Χρειαζόμαστε όλες τις εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διακοπή του καπνίσματος προκειμένου να θωρακίσουμε τη Δημόσια Υγεία» όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Μια εναλλακτική προσέγγιση που μειώνει τις βλάβες μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές που για διάφορους λόγους αδυνατούν να διακόψουν το κάπνισμα», όπως σημείωσε ο κ. Μπαμίδης. «Η ομάδα αυτή καπνιστών δεν θα πρέπει να αγνοείται από τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος. Για πολλούς καπνιστές που αποτυγχάνουν επανειλημμένως να διακόψουν το κάπνισμα, η μετάβαση σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα».
Η νικοτίνη είναι μία ουσία που προκαλεί εξάρτηση. Παρόλα αυτά, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχή αποτελέσματα στον έλεγχο και τη διακοπή του καπνίσματος και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα.
«Είμαι πρώην και μάλιστα βαρύς καπνιστής. Κάπνιζα για όλη μου σχεδόν τη ζωή. Πριν από δύο χρόνια σταμάτησα το τσιγάρο μετά από πολλές ιατρικές προειδοποιήσεις. Πλέον, είμαι μη καπνιστής εξαιτίας των νέων εναλλακτικών προϊόντων. Σίγουρα, το τσιγάρο με “σκότωνε” κάθε ημέρα» σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία του κ. Stanimir Hasardzhiev, ιδρυτής και πρόεδρος της Bulgarian National Patients’ Organization (NPO).
«Το τσιγάρο προκαλεί εθισμό και ως γνωστόν όλοι οι εθισμοί είναι βλαπτικοί. Άνθρωποι με εθισμό στο τσιγάρο πρέπει να αξιοποιήσουν τα εναλλακτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα, προκειμένου να το σταματήσουν. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να φροντίσουν τον εαυτό τους, να κάνουν καλύτερες επιλογές».
Ο κ. Stanimir Hasardzhiev τόνισε την ανάγκη ιατρικής υποστήριξης για τη διακοπή καπνίσματος, τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων που είναι λιγότερο επιβλαβή, που μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. «Πρέπει ο καπνιστής να έχει ενημέρωση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει τα Συστήματα Υγείας να αναλάβουν -δημιουργώντας ειδικό τμήμα- την ευθύνη για τους πολίτες τους. Πρέπει να αναπτυχθεί μεθοδολογία που θα βοηθήσει τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα».
Εναλλακτική προσέγγιση κατά του καπνίσματος
Η διακοπή και η πρόληψη του καπνίσματος παραμένουν οι ιατρικές παρεμβάσεις με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και τη μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα. Είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας και οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να ευαισθητοποιούν συνεχώς τους καπνιστές και το σύνολο του πληθυσμού σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος, κ. Monica Gorgulho, «είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας πως αντιλαμβάνονται οι καπνιστές τον εθισμό. Λανθασμένες τοποθετήσεις πιθανόν να είναι επιβλαβείς για την πρόοδο όσων θέλουν να σταματήσουν το τσιγάρο».
Περιγράφοντας τις συνήθειες των πολιτών της Βραζιλίας, απ’ όπου κατάγεται και εργάζεται η κ. Monica Gorgulho, επεσήμανε ότι «Είναι στην κουλτούρα μας, ως λαός πειθαρχούμε πολύ στις γνωματεύσεις και συστάσεις των γιατρών. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα κατά του καπνίσματος, πιστεύω πως είναι καλύτερα να διδαχθούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις οι φοιτητές στις ιατρικές σχολές. Σύμφωνα πάντα με τα επιστημονικά δεδομένα. Ποια είναι εκείνα τα δεδομένα που μπορούσαν να αποτελέσουν καλύτερη επιλογή για τους καπνιστές».
Διεθνής Εταιρεία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος
Το φετινό επιστημονικό συνέδριο για τη Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα, κατέδειξε αναμφισβήτητα πως το ενδιαφέρον των ειδικών σχετικά με τις νέες προσεγγίσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος ολοένα αυξάνεται και η συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων του καπνίσματος μέσω της πολιτικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα συνεχίζεται.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκε η θέσπιση μίας Διεθνούς Εταιρείας ειδικών από όλο τον κόσμο σχετικά με τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα.
Η Διεθνής αυτή Εταιρεία θα επιτρέψει την έναρξη ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου και θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας ευρύτερης προσέγγισης για τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος.
Οι εργασίες της Διεθνούς Εταιρείας θα πρέπει να εστιάσουν στους ακόλουθους βασικούς πυλώνες:
- Επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της ανακοίνωσης και δημοσίευσης των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, του εντοπισμού ερευνητικών ελλείψεων, της επαλήθευσης των προερχόμενων από τη βιομηχανία δεδομένων από ένα ανεξάρτητο όργανο.
- Συμπεριφορικά ζητήματα – με εστίαση στους καπνιστές – ποιες είναι οι ανάγκες αυτών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς και με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά εκείνους που δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν το κάπνισμα.
- Συστάσεις για τον σχεδιασμό πολιτικών υγείας.
- Θέσπιση ενός βήματος διαλόγου με ειδικούς στο σχεδιασμό πολιτικών και ρυθμιστικά όργανα σε διεθνές, ΕΕ και εθνικό επίπεδο.
Ιδρυτική διακήρυξη
Οι αξίες και οι στόχοι της παρούσας επιστημονικής εταιρείας συνοψίζονται στην ιδρυτική διακήρυξη, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα ιδρυτικά της μέλη.
Για τη διαμόρφωση της εργάστηκαν πάνω από 50 κορυφαίοι ερευνητές, κλινικοί ιατροί και επιστήμονες από διάφορους τομείς, διεθνώς από περισσότερες από 20 χώρες υπό την καθοδήγηση της ελληνικής ομάδας επιστημόνων που οργάνωσαν το το φετινό συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα:
Ιγνάτιου Οικονομίδη, Καθηγητή καρδιολογίας Διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Αττικόν», Κώστα Πουλά, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστήριου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασίας Μπαρμπούνη, Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, ερευνητή και συνεργάτη του ιδίου τμήματος και του Πανεπιστημίου Πατρών, και Μιχάλη Τουμπή, Προέδρου του Κυπριακού Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νοσημάτων (ΚΙΑΝΟΣ).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα