Η γρίπη των πτηνών μεταλλάσσεται έχοντας μάλιστα αποκτήσει διαστάσεις που επιτρέπουν τον ευκολότερο πολλαπλασιασμό της στα ανθρώπινα κύτταρα ενώ μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή νόσο σε ποντίκια.
Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας (Texas Biomed) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Emerging Microbes & Infections» και η οποία αφορούσε ανάλυση στελέχους Η5Ν1 το οποίο απομονώθηκε από ασθενή στο Τέξας.
Το εύρημα αυτό εντείνει την ανησυχία σχετικά με το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή και έχει μολύνει εκτός από ζώα και ανθρώπους στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία μπορεί να μεταλλαχθεί όταν εισαχθεί σε έναν νέο ξενιστή.
Η «επέλαση» του στελέχους
Το Η5Ν1 είναι κατά βάση ένα στέλεχος της γρίπης των άγριων πτηνών το οποίο είναι επίσης συχνά θανατηφόρο για τα πουλερικά. Ωστόσο έχει εξαπλωθεί σε πολλά είδη θηλαστικών – άρχισε να μολύνει αγελάδες για πρώτη φορά την άνοιξη του 2024.
Μέχρι σήμερα το ξέσπασμα του στελέχους στις αγελάδες έχει επεκταθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ενώ έχουν καταγραφεί και μολύνσεις σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως εργαζομένους σε φάρμες που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.
Τα περισσότερα άτομα που μολύνθηκαν εμφάνισαν ήπια νόσο με κύριο χαρακτηριστικό τη φλεγμονή στα μάτια – ευτυχώς, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή, δεν έχει φανεί ότι το Η5Ν1 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.
Ο πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας του Η5Ν1 στις ΗΠΑ κατεγράφη αυτόν τον μήνα μετά από έκθεση σε μολυσμένα πουλερικά.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει
«Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ιού ώστε να μπορεί να μολύνει πιο εύκολα ανθρώπους και πιθανώς να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, γεγονός που θα ήταν ανησυχητικό» ανέφερε ο καθηγητής του Texas Biomed Λούις Μαρτίνεζ-Σομπρίδο, το εργαστήριο του οποίου ειδικεύεται στον ιό της γρίπης και μελετά το στέλεχος Η5Ν1 από την αρχή του ξεσπάσματος πέρυσι στις ΗΠΑ.
Η ομάδα του καθηγητή έχει αναπτύξει εξειδικευμένα εργαλεία και μοντέλα ζώων για τη δοκιμή εμβολίων και αντι-ιικών θεραπειών ενάντια στο Η5Ν1.
Εννέα «ανθρώπινες» μεταλλάξεις
Στη νέα μελέτη τους οι ερευνητές συνέκριναν δύο στελέχη Η5Ν1 – το ένα είχε απομονωθεί από άνθρωπο και το δεύτερο από αγελάδες στο Τέξας.
«Υπήρχαν εννέα μεταλλάξεις στο ανθρώπινο στέλεχος οι οποίες δεν ήταν παρούσες στο στέλεχος των βοοειδών, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι μεταλλάξεις συνέβησαν μετά την ανθρώπινη μόλυνση» σημείωσε ο δρ Μαρτίνεζ-Σομπρίδο.
Αποτελεσματικότερος πολλαπλασιασμός, σοβαρότερη νόσηση
Σε πειράματα σε ποντίκια που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε σύγκριση με το στέλεχος των αγελάδων, το ανθρώπινο στέλεχος πολλαπλασιαζόταν αποτελεσματικότερα, προκαλούσε πιο σοβαρή νόσηση και εντοπιζόταν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στον εγκεφαλικό ιστό.
Αποτελεσματικά τα αντι-ιικά φάρμακα
Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης σε κύτταρα την αποτελεσματικότητα εγκεκριμένων αντι-ιικών φαρμάκων ενάντια και στα δύο στελέχη. «Ευτυχώς οι μεταλλάξεις δεν επηρέασαν την ευαισθησία του ανθρώπινου στελέχους στα εγκεκριμένα φάρμακα» ανέφερε ο δρ Αχμέντ Μουσταφά Ελσαγιέντ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Τα αντι-ιικά φάρμακα αναμένεται να αποτελέσουν κύρια γραμμή άμυνας σε περίπτωση πιθανής πανδημίας της γρίπης των πτηνών προτού καταστούν ευρέως διαθέσιμα τα κατάλληλα εμβόλια, υπογράμμισε ο καθηγητής Μαρτίνεζ-Σομπρίδο.
Δεν υπάρχει ανοσία, πολύ περιορισμένη η προστασία των εποχικών εμβολίων
Η αποτελεσματικότητα των αντι-ιικών θεραπειών (τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή) είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν προϋπάρχουσα ανοσία στο συγκεκριμένο στέλεχος και τα εποχικά εμβόλια για τη γρίπη φαίνεται να προσφέρουν πολύ περιορισμένη προστασία, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη που διεξήγαγε η ομάδα του δρος Μαρτίνεζ-Σομπρίδο σε συνεργασία με τον Αϊτόρ Νογκάλες από το Κέντρο για την Ερευνα της Υγείας των Ζώων στην Ισπανία, η οποία δημοσιεύθηκε στο mBio.
Ανάλυση των μεταλλάξεων
Οι ερευνητές του Texas Biomed αναλύουν τώρα καθεμία από τις μεταλλάξεις του ανθρώπινου στελέχους ξεχωριστά προκειμένου να προσδιορίσουν ποιες είναι υπεύθυνες για αυξημένη παθογονικότητα.
Επιθυμούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που επιτρέπει στο Η5Ν1 να μολύνει ένα τόσο μεγάλο εύρος θηλαστικών και να απαντήσουν και σε πολλά άλλα ερωτήματα όπως το γιατί το Η5Ν1 προκαλεί ήπια νόσο στις αγελάδες αλλά είναι θανατηφόρο στις γάτες καθώς και γιατί οι ανθρώπινες λοιμώξεις είναι λιγότερο επικίνδυνες όταν η μετάδοση έχει γίνει από αγελάδες ενώ είναι πιο σοβαρές όταν η μετάδοση έχει γίνει από πουλερικά.
Τα απαιτούμενα βήματα στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας
Σε μια τρίτη μελέτη ο δρ Ελσαγιέντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την πορεία του Η5Ν1 στις αγελάδες και συνέστησαν την υιοθέτηση της προσέγγισης της Ενιαίας Υγείας (One Health) με στόχο την προστασία τόσο της υγείας των ζώων όσο και των ανθρώπων.
Οπως έγραψαν οι ερευνητές στο mBio «προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εκρίζωση της γρίπης των πτηνών από τις αγελάδες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταλλάξεων και μετάδοσης στους ανθρώπους και σε άλλα είδη». Σύμφωνα με τον δρα Ελσαγιέντ, τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την προσεκτική απολύμανση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο άρμεγμα αλλά και την επιβολή πιο αυστηρών κανόνων καραντίνας προκειμένου να ελεγχθεί ταχύτερα ο ιός στις αγελάδες.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Πρώτος θάνατος ανθρώπου από γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ
Γρίπη πτηνών: Ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού στην Ελλάδα