ΕπιστημονικάΓρίπη: Το εμβόλιο που παρέχει ανοσία εφ' όρου ζωής - Έρευνα

Γρίπη: Το εμβόλιο που παρέχει ανοσία εφ’ όρου ζωής – Έρευνα

- Advertisement -

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στο πλαίσιο μελέτης τους για την ανάπτυξη ενός «καθολικού» εμβολίου για την γρίπη κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στο πλαίσιο μελέτης τους για την ανάπτυξη ενός «καθολικού» εμβολίου για την γρίπη κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, πραγματοποίησε δοκιμές ενός εμβολίου που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον κατά του ιού της γρίπης, ο οποίος θεωρείται πιο πιθανό να προκαλέσει την επόμενη πανδημία. Απώτερος στόχος είναι ένα τέτοιο εμβόλιο να παρέχει ανοσία εφ’ όρου ζωής έναντι ενός εξελισσόμενου ιού.

Ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το εμβόλιο δημιούργησε μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου που εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Αλλά το εμβόλιο δεν βασίστηκε στον σημερινό ιό H5N1. Αντίθετα, τα πρωτεύοντα εμβολιάστηκαν κατά του ιού της γρίπης του 1918 που έγινε η αιτία να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Είναι συναρπαστικό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτού του είδους η βασική επιστημονική έρευνα προάγει την επιστήμη πολύ σταδιακά. Σε 20 χρόνια, μπορεί να γίνει κάτι», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Jonah Sacha, Ph.D., καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Παθοβιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον. «Με αυτή την ανακάλυψή μας θα μπορούσαμε πραγματικά να έχουμε ένα νέο εμβόλιο σε πέντε χρόνια ή και λιγότερο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι έξι από τα 11 μη ανθρώπινα πρωτεύοντα που εμβολιάστηκαν ενάντια στον ιό που κυκλοφόρησε πριν από έναν αιώνα -τη γρίπη του 1918- επέζησαν από την έκθεση σε έναν από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο σήμερα, τον H5N1. Αντίθετα, μια ομάδα ελέγχου έξι μη εμβολιασμένων πρωτευόντων που εκτέθηκαν στον ιό H5N1 υπέκυψαν στη νόσο.

Αντίστοιχα εμβόλια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και για τον κορωνοϊό

Ο Sacha είπε ότι πιστεύει «απόλυτα» ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ενάντια σε άλλους μεταλλαγμένους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.

«Είναι μια πολύ βιώσιμη προσέγγιση», είπε. «Για ιούς με δυνατότητα πανδημίας, είναι κρίσιμο να έχουμε κάτι τέτοιο. Ξεκινήσαμε να κάνουμε δοκιμές για τη γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει», κατέληξε.

«Σε περίπτωση που ένας θανατηφόρος ιός όπως ο H5N1 μολύνει έναν άνθρωπο και πυροδοτήσει μια πανδημία, πρέπει να επικυρώσουμε και να αναπτύξουμε γρήγορα ένα νέο εμβόλιο», δήλωσε ο Douglas Reed, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στο Κέντρο Έρευνας Εμβολίων και επίσης συγγραφέας της μελέτης.

Ιός HIV και φυματίωση

Αυτή η προσέγγιση αξιοποιεί μια πλατφόρμα εμβολίων που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον για την καταπολέμηση του HIV και της φυματίωσης και στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ήδη σε μια κλινική δοκιμή κατά του HIV.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την εισαγωγή μικρών κομματιών παθογόνων στόχων στον κοινό κυτταρομεγαλοϊό του ιού του έρπητα ή CMV, ο οποίος μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής τους και συνήθως προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ο ιός δρα ως φορέας ειδικά σχεδιασμένος για να επάγει μια ανοσολογική απόκριση από τα Τ κύτταρα του ίδιου του σώματος.

Αυτή η προσέγγιση διαφέρει από τα κοινά εμβόλια – συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων εμβολίων κατά της γρίπης – τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μια απόκριση αντισωμάτων που στοχεύει στην πιο πρόσφατη εξέλιξη του ιού, και διακρίνεται από τη διάταξη των πρωτεϊνών που καλύπτουν την εξωτερική επιφάνεια.

«Το πρόβλημα με τη γρίπη είναι ότι δεν είναι μόνο ένας ιός», είπε ο Sacha. «Όπως ο ιός SARS-CoV-2, εξελίσσεται, έτσι συμβαίνει και με την γρίπη», συμπλήρωσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ