ΕπιστημονικάΓιατί κάποιοι ζουν πάνω από τα 100 - Το «μυστικό» κλειδί στο...

Γιατί κάποιοι ζουν πάνω από τα 100 – Το «μυστικό» κλειδί στο DNA

- Advertisement -

Ένα μοναδικό ανοσοποιητικό σύστημα, που εξακολουθεί να παραμένει λειτουργικό και σε ιδιαίτερα προχωρημένη ηλικία, ίσως να διαθέτουν οι αιωνόβιοι, όπως υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

Ένα μοναδικό ανοσοποιητικό σύστημα, που εξακολουθεί να παραμένει λειτουργικό και σε ιδιαίτερα προχωρημένη ηλικία, ίσως να διαθέτουν οι αιωνόβιοι, όπως υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ερευνητές, ανάμεσά τους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts, οι αιωνόβιοι -όσοι δηλαδή ζουν 100 και πλέον χρόνια- διαθέτουν μια ιδιαίτερη σύνθεση ανοσοκυττάρων, που τους παρέχει ένα εξαιρετικά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η εξασθένιση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων για τη μακροζωία

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν ρόλο-κλειδί σε σημαντικούς μηχανισμούς ανάρρωσης από ασθένειες, προάγοντας τη μακροζωία.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «EBioMedicine», οι ερευνητές πραγματοποίησαν αλληλουχία μεμονωμένων κυττάρων για να αξιολογήσουν τα μόρια στα μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος (PBMCs) -μια ευρεία κατηγορία ανοσοκυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα- από επτά αιωνόβιους.

Οι αιωνόβιοι αυτοί μετείχαν στη μελέτη New England Centenarian Study, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες υπερήλικων ατόμων στη Βόρεια Αμερική.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες υπολογιστικές τεχνικές για να αναλύσουν πώς αλλάζει η αναλογία διαφορετικών τύπων κυττάρων και οι εσωτερικές τους δραστηριότητες με την πάροδο της ηλικίας. Προσδιόρισαν τη σύνθεση και τις αλλαγές στη λειτουργία του τύπου κυττάρου που είναι μοναδικές για τους αιωνόβιους, αντανακλώντας τη φυσιολογική ανοσοαπόκριση με την ηλικία.

Προστατευτικοί μηχανισμοί

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι οι αιωνόβιοι άνθρωποι διαθέτουν προστατευτικούς παράγοντες που τους επιτρέπουν να ξεπερνούν τις νόσους και να φθάνουν σε πολύ προχωρημένη ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και εκ των συντακτών της μελέτης, δρ Τάνια Καραγιάννη, ειδική σε θέματα Βιοπληροφορικής στο Ιατρικό Κέντρο του Tufts.

«Η μακροζωία είναι πολύπλοκο θέμα», εξήγησε ο ερευνητής Dr. Stefano Monti, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Οι πιθανοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι πολλαπλοί. Παίζουν ρόλο τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής. Φυσικά, υπάρχει και η τύχη».

Οι επιστήμονες είπαν ότι καθώς οι άνθρωποι εκτίθενται σε λοιμώξεις και αναρρώνουν από αυτές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μαθαίνει να προσαρμόζεται. Αυτή η ικανότητα, ωστόσο, συνήθως φθίνει με τη γήρανση.

Ικανότητα ανάρρωσης

«Τα ανοσοποιητικά προφίλ που παρατηρήσαμε στους αιωνόβιους επιβεβαιώνουν μια μακρά ιστορία έκθεσης σε λοιμώξεις και ικανότητα ανάρρωσης από αυτές και υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι αιωνόβιοι διαθέτουν προστατευτικούς παράγοντες, που αυξάνουν την ικανότητά τους να αναρρώνουν από λοιμώξεις» δήλωσε η Πάολα Σεμπαστιάνι, εκ των συντακτών της μελέτης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα παρέχουν μια βάση για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς γηράσκουν οι οργανισμοί.

«Οι αιωνόβιοι και η εξαιρετική μακροζωία τους παρέχουν έναν ”σχεδιασμό” για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε πιο παραγωγικές, υγιείς ζωές. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε ό,τι μπορούμε για την ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την επέκταση της διάρκειας της υγείας κάποιου» δήλωσε ο Τζορτζ Τζέι Μέρφι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ