Μια επαναστατική εξέταση αίματος που μπορεί να διαγνώσει ορισμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, αυτή η υγρή βιοψία θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούνται σήμερα για τη διάγνωση ορισμένων όγκων του εγκεφάλου. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία και ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου.
Θεραπεία
Η συγκεκριμένη εξέταση θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ασθενείς με δυσπρόσιτους όγκους του εγκεφάλου, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό.
Οι ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Όγκων του Εγκεφάλου στο Imperial College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν τις πρώτες μελέτες για να αξιολογήσουν κατά πόσον η εξέταση μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τους γλοιακούς όγκους, συμπεριλαμβανομένων του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος (ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος όγκου υψηλού βαθμού στους εγκεφάλους εγκέφαλο των ενηλίκων), των αστροκυτωμάτων (χαμηλής κακοήθειας όγκου στους εγκεφάλους νεότερων ανθρώπων) και των ολιγοδενδρογλοιωμάτων (όγκοι στα ολιδενδροκυττάρα που στηρίζουν τους νευρώνες, εντοπίζονται κυρίως σε ενήλικες 50-60 ετών).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξέταση είχε «υψηλή αναλυτική ευαισθησία, εξειδίκευση και ακρίβεια», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer. Ελπίζουν τώρα να διεξάγουν μεγαλύτερες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα, και αν επιτύχουν, εκτιμούν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το νέο τεστ σε μόλις δύο χρόνια.
Πώς λειτουργεί η εξέταση
Η εξέταση αίματος TriNetra-Glio, από την Datar Cancer Genetics, λειτουργεί με την απομόνωση των γλοιακών κυττάρων που έχουν απελευθερωθεί από τον όγκο και βρίσκονται σε κυκλοφορία στο αίμα. Τα απομονωμένα κύτταρα χρωματίζονται και μπορούν να αναγνωριστούν στο μικροσκόπιο.
Η εξέταση αίματος TriNetra-Glio απομονώνει τα γλοιακά κύτταρα που έχουν απελευθερωθεί από τον όγκο και βρίσκονται σε κυκλοφορία στο αίμα, ώστε να αναγνωριστούν στο μικροσκόπιο.
Η Δρ. Nelofer Syed, επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Όγκων του Εγκεφάλου, δήλωσε: «Μια μη επεμβατική, φθηνή μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών».
«Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί, αλλά η λύση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους, στους οποίους η βιοψία εγκεφάλου ή η χειρουργική εκτομή του όγκου δεν είναι δυνατή λόγω της θέσης του ή άλλων περιορισμών. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, η διάγνωση δυσπρόσιτων όγκων μπορεί να καταστεί δυνατή μέσω μιας εξέτασης αίματος, ακίνδυνης και φιλικής προς τον ασθενή».
Ο καθηγητής νευροχειρουργός Kevin O’Neill, συν-επικεφαλής του κέντρου, δήλωσε: «Αυτή η εξέταση δεν είναι απλώς ένας δείκτης της νόσου, είναι μια πραγματικά διαγνωστική υγρή βιοψία. Ανιχνεύει άθικτα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα από το αίμα, τα οποία μπορούν να αναλυθούν με την ίδια κυτταρική λεπτομέρεια όπως ένα δείγμα ιστού. Είναι μια πραγματική επανάσταση για τη θεραπεία των καρκίνων του εγκεφάλου».
Επιτάχυνση της διάγνωσης
«Θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της διάγνωσης, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εφαρμόζουν εξατομικευμένες θεραπείες με βάση αυτή τη βιοψία για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών».
Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Brain Tumour Research δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «σημαντικά», καθώς λιγότερο από το 1% των ασθενών με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα ζουν για περισσότερα από 10 χρόνια και, για πολλούς, η πρόγνωση είναι μόλις 12 μήνες.
Ο διευθύνων σύμβουλος Dan Knowles δήλωσε: «Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο. Οι όγκοι του εγκεφάλου σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο, και πρέπει να βρούμε μια θεραπεία για αυτή την καταστροφική ασθένεια».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα