ΕπιστημονικάEρευνα για τον κορωνοϊό: Επιβιώνει πάνω στο δέρμα για 9 ώρες

Eρευνα για τον κορωνοϊό: Επιβιώνει πάνω στο δέρμα για 9 ώρες

- Advertisement -

O κορωνοϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα – χέρια για εννέα ώρες, διαπίστωσαν Ιάπωνες ερευνητές, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

O κορωνοϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα - χέρια για εννέα ώρες, διαπίστωσαν Ιάπωνες ερευνητές, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αντίθετα, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες, προσθέτει η μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», όπως αναφέρεται.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους.

Τόσο ο κορωνοϊός, όσο και ο ιός της γρίπης, ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.

«Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο”, αποφαίνεται η μελέτη.

Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Κορωνοϊός: Τα 7 λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας

Το τελευταίο διάστημα, με τον νέο κορωνοϊό να εξαπλώνεται, ακούμε ξανά και ξανά μία πολύ σημαντική συμβουλή: να πλένουμε τα χέρια μας.

Μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο για να πλύνετε τα χέρια σας ή δεν είστε αρκετά επιμελείς, μπορεί τελικά αυτά να μην είναι τόσο καθαρά όσο νομίζετε.

Μην ανησυχείτε όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε την «τεχνική» σας. Γι’ αυτό παρακάτω, ακολουθεί μία σειρά από κοινά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του πλυσίματος των χεριών μας, τα οποία πρέπει να προσέχουμε.

1. Η διάρκεια του πλυσίματος των χεριών

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, 20 δευτερόλεπτα είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για να πλύνετε τα χέρια σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι μικρότερες χρονικές περίοδοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των μικροβίων.

2. Δεν χρησιμοποιείτε σαπούνι

Κάποιοι λόγω βιασύνης ή αφηρημάδας, ξεπλένουν τα χέρια τους μόνο με νερό, χωρίς να χρησιμοποιούν σαπούνι. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς τα σαπούνια έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τόσο τη βρωμιά, όσο και τα μικρόβια από τα χέρια σας. Επιπλέον, όλοι τείνουμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας πιο προσεκτικά. Δηλαδή, όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό σε σχέση με το αν βάζουμε μόνο νερό.

3. Σας ξεφεύγουν κάποια σημεία

Υπάρχουν μερικές περιοχές που οι περισσότεροι από εμάς παραλείπουν στο πλύσιμο των χεριών: αυτά είναι κυρίως το πίσω μέρος των χεριών μας, το σημείο μεταξύ των δακτύλων μας, και κάτω από τα νύχια μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε αυτά τα σημεία.

4. Δεν στεγνώνετε τα χέρια σας

Εάν πλένετε καλά τα χέρια σας, αλλά στη συνέχεια τα αφήνετε βρεγμένα, κάνετε μισή δουλειά. Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα από και προς τα βρεγμένα χέρια, έτσι μετά το πλύσιμο να στεγνώνετε τα χέρια σας πολύ καλά.

5. Δεν πλένετε συχνά τις πετσέτες σας

Εάν στεγνώνετε τα χέρια σας με μια βρώμικη πετσέτα, μπορεί να τρίβετε τα μικρόβια στα καθαρά χέρια σας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, πρέπει να πλένετε τις πετσέτες ακόμα πιο συχνά. Φροντίστε να μην ξεμείνετε ποτέ από καθαρές πετσέτες.

Επίσης τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρές πετσέτες. Οπότε βεβαιωθείτε ότι τις έχετε κρεμάσει έτσι ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά μεταξύ χρήσεων.

6. Βασίζεστε μόνο στο αντισηπτικό χεριών

Το απολυμαντικό χειρός μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποιον νιπτήρα ή νεροχύτη. Ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μόνιμη αντικατάσταση για το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Σκεφτείτε το απολυμαντικό χεριών ως μια προσωρινή λύση μέχρι να φτάσετε στο νεροχύτη.

7. Ακουμπάτε ένα βρώμικο πόμολο ή μια βρώμικη βρύση αμέσως μετά το πλύσιμο

Για να αποφύγετε να ξανακολλήσετε μικρόβια στα χέρια που μόλις πλύνατε, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα για να κλείσετε τη βρύση. Ακόμα και για να ανοίξτε την πόρτα με το πόδι σας, αν μπορείτε. Στο σπίτι σας, να απολυμαίνετε τακτικά τα πόμολα και τις βρύσες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ