ΕπιστημονικάΕλονοσία: Κουνούπια μετατράπηκαν σε ιπτάμενα εμβόλια

Ελονοσία: Κουνούπια μετατράπηκαν σε ιπτάμενα εμβόλια

- Advertisement -

Κουνούπια “μολυσμένα” με ένα ακίνδυνο στέλεχος του παράσιτου που προκαλεί ελονοσία κατάφεραν να προστάτευσαν εθελόντές από τη μόλυνση.

Κουνούπια "μολυσμένα" με ένα ακίνδυνο στέλεχος του παράσιτου που προκαλεί ελονοσία κατάφεραν να προστάτευσαν εθελόντές από τη μόλυνση

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ελονοσία θα μπορούσε πιθανώς να προληφθεί με την απελευθέρωση κουνουπιών που φέρουν μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του παρασίτου της ασθένειας, δείχνει μια μικρή αλλά ελπιδοφόρα δοκιμή εσκεμμένης μόλυνσης.

H ελονοσία παραμένει σήμερα μια από τις σημαντικότερες μεταδοτικές ασθένειες με περίπου 250 εκατομμύρια κρούσματα και 600.000 θανάτους κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα σε χώρες της Αφρικής. Το 80% των θανάτων αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών.

Πυρετός, κόπωση, έμετος και πονοκέφαλος είναι τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται 10-15 ημέρες μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles. Ίκτερος, σπασμοί, κώμα και θάνατος είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια, τα οποία όμως προσφέρουν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα 75% και απαιτούν επαναληπτικές δόσεις, κάτι που δυσκολεύει τις προσπάθειες εμβολιασμού σε φτωχές αφρικανικές χώρες.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Τhe New England Journal of Medicine εξετάζει υποψήφια εμβόλια που βασίζονται σε δύο γενετικά τροποποιημένες βερσιόν του πρωτόζωοου Plasmodium falciparum, του ενδοκυττάριου παράσιτου που προκαλεί την ελονοσία.

Το στέλεχος «GA1» είναι σχεδιασμένο να σταματά να αναπτύσσεται περίπου 24 ώρες μετά την είσοδο στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ το «GA2» έξι ημέρες μετά.

Συνολικά 20 εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (GA1, GΑ2, ψευδοφάρμακο) και δέχτηκαν να εκτεθούν σε τσιμπήματα 50 κουνουπιών ο καθένας. Τρεις εβδομάδες αργότερα, εκτέθηκαν σε τσιμπήματα κουνουπιών με το παθογόνο στέλεχος του παράσιτου.

Το 89% των εθελοντών στην ομάδα GA2 γλίτωσαν τη λοίμωξη, ποσοστό που πέφτει στο 13% στην ομάδα GA1, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λάιντεν στην Ολλανδία.

Δεδομένου ότι το στατιστικό δείγμα της δοκιμής ήταν μικρό, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για τις προοπτικές του πειραματικού εμβολίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ