ΕπιστημονικάCovid: Η φυσική λοίμωξη προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

Covid: Η φυσική λοίμωξη προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

- Advertisement -

Η φυσική λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 προσφέρει σημαντική προστασία από κάποιες μορφές του κοινού κρυολογήματος, διαπιστώνει νέα μελέτη, μια σπάνια καλή είδηση για τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που αρρώστησαν στην πανδημία.

Η φυσική λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 προσφέρει σημαντική προστασία από κάποιες μορφές του κοινού κρυολογήματος, διαπιστώνει νέα μελέτη, μια σπάνια καλή είδηση για τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που αρρώστησαν στην πανδημία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο Science Translational Medicine δείχνει ότι η προηγούμενη λοίμωξη από Covid-19 –όχι όμως και ο εμβολιασμός- μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο κρυολογήματος που προκαλείται από άλλους, πιο ήπιους κορωνοϊούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό εμβολίων που καλύπτουν περισσότερους, αν όχι όλους, τους κορωνοϊούς.

H φυσική λοίμωξη προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία σε δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν τόσο στον SARS-CoV-2 όσο και σε άλλους κορωνοϊούς

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια μελλοντική επιδημία [διαφορετικού] κορωνοϊού» δήλωσε στο Associated Press ο Μάνις Σάγκαρ του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Τα εμβόλια θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιωθούν αν καταφέρουμε να αναπαράγουμε κάποιες από τις ανοσιακές αποκρίσεις που προσφέρει η φυσική λοίμωξη.

Διασταυρούμενη ανοσία

Ο Σάγκαρ και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 4.900 άτομα που υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο για Covid-19 από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Αφότου στάθμισαν τα δεδομένα για παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι είχαν προηγουμένως νοσήσει με Covid-19 είχαν περίπου 50% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα από κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος, συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί για Covid-19 και δεν είχαν νοσήσει.

Περίπου ένα στα πέντε κρούσματα κοινού κρυολογήματος εκτιμάται ότι οφείλεται σε κορωνοϊούς, ενώ τα υπόλοιπα προκαλούνται από ιούς άλλων οικογενειών.

Η μελέτη έδειξε ότι η φυσική λοίμωξη Covid-19 προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία σε δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν τόσο στον SARS-CoV-2 όσο και σε άλλους κορονοϊούς.

Οι πρωτεΐνες αυτές δεν χρησιμοποιούνται σήμερα στον σχεδιασμό εμβολίων Covid-19, τα οποία στοχεύουν τη διαφορετική πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο νέες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικά εμβόλια.

Όπως σχολίασε ο Σάγκαρ, «οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι ίσως πρόκειται για νέες στρατηγικές που οδηγούν σε καλύτερα εμβόλια, τα οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο τους σημερινούς κορονοϊούς αλλά και όσους εμφανιστούν στο μέλλον».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ