ΕπιστημονικάΑυτισμός: Νέο φάρμακο επιδρά θετικά στην κοινωνική συμπεριφορά

Αυτισμός: Νέο φάρμακο επιδρά θετικά στην κοινωνική συμπεριφορά

- Advertisement -

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση και την αντιμετώπιση του φάσματος στον αυτισμό βρέθηκαν επιστήμονες από τη Φλόριντα, καθώς ανέπτυξαν φάρμακο που καταστέλλει ένζυμο υπεύθυνο για την έλλειψη σεροτονινής σε αυτιστικούς ενήλικες.

Η έρευνα βέβαια έγινε σε ποντίκια, γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να έχουν αυτισμό, αλλά τα αποτελέσματα αποτελούν θετική ένδειξη για να βρεθεί μία θεραπεία και για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Florida Atlantic εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα τα τελευταία 25 χρόνια.

Αρχικά, ανακάλυψαν ότι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού έχουν μία γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, της ένωσης δηλαδή που επηρεάζει το αίσθημα της χαράς.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα ένζυμο απορροφά τη σεροτονίνη σε μεγάλο βαθμό στους εγκεφάλους των αυτιστικών.

Λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό

Το φάρμακο που ανέπτυξαν καταστέλλει αυτό το ένζυμο και λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό.

Τα ποντίκια με αυτισμό παρουσίασαν βελτίωση στην κοινωνική συμπεριφορά τους μέσα σε μία εβδομάδα και η φυσιολογία του εγκεφάλου τους ήταν σχεδόν ίδια με αυτή των κανονικών ποντικιών.

Αυτό δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Κάποιοι από αυτούς είναι ανεξάρτητοι και ζουν κανονικές και πετυχημένες ζωές. Πολλοί, όμως, δυσκολεύονται στην κοινωνική επαφή, μπορούν να γίνουν ακόμα και επιθετικοί και δυσκολεύονται φρικτά στην καθημερινή τους ζωή.

Οι πραγματικές αιτίες τις ασθένειες δεν είναι εντελώς γνωστές και οι τρόποι αντιμετώπισης μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντιψυχωτικά φάρμακα.

Η νέα αυτή θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες που έχουν βαριά συμπτώματα αυτισμού. Τα συμπτώματα δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν μία κανονική ζωή και να λειτουργήσουν ενεργά στην κοινωνία.

Τι είναι Αυτισμος

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου.

Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια.

Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους.

Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Ο αυτισμός προσδιορίστηκε πρώτη φορά το 1943 από τον Dr. Leo Kanner του νοσοκομείου John Hopkins. Την ίδια περίοδο, ο Γερμανός επιστήμονας, Dr. Hans Asperger, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως το Σύνδρομο Asperger.

Αυτές οι δύο διαταραχές βρίσκονται στη λίστα του DSM IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο για τις Νοητικές Διαταραχές). Αποτελούν δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Οι άλλες είναι το Σύνδρομο Rett, PDD NOS ( διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), και η Παιδική Αποσυνδετική Διαταραχή. Όλες αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από διάφορα επίπεδα βλάβης στις ικανότητες επικοινωνίας και στις κοινωνικές δεξιότητες, και επίσης από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ