ΕπιστημονικάΑπεβίωσε ο 57χρονος στον οποίο είχε γίνει μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου

Απεβίωσε ο 57χρονος στον οποίο είχε γίνει μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου

- Advertisement -

Ως «Ιστορικό επίτευγμα της επιστήμης: Καρδιά χοίρου μεταμοσχεύθηκε σε άνθρωπο», περιέγραφαν τα ΜΜΕ τον περασμένο Ιανουάριο, με το βλέμμα τότε στραμμένο στην «περιπέτεια» του 57χρονου Αμερικανού, Ντέιβιντ Μπένετ.

Ως «Ιστορικό επίτευγμα της επιστήμης: Καρδιά χοίρου μεταμοσχεύθηκε σε άνθρωπο», περιέγραφαν τα ΜΜΕ τον περασμένο Ιανουάριο, με το βλέμμα τότε στραμμένο στην «περιπέτεια» του 57χρονου Αμερικανού, Ντέιβιντ Μπένετ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Μπένετ έγινε τον περασμένο Ιανουάριο ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Η κατάσταση της υγείας του ήταν, μάλιστα, καλή τις πρώτες ημέρες μετά την πειραματική επτάωρη επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Στην πορεία ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του 57χρονου θα επιδεινωνόταν, με αποτέλεσμα τελικώς εκείνος να αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μέριλαντ την περασμένη Τρίτη.

Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δεν αποκάλυψαν τα ακριβή αίτια θανάτου του Μπένετ.

Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι μέσα από την εν λόγω προσπάθεια «απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις».

Το επόμενο ερώτημα, σύμφωνα με το Associated Press, είναι εάν οι επιστήμονες έχουν μάθει πια αρκετά μέσα από την εμπειρία του Μπένετ και από κάποια άλλα πρόσφατα πειράματα με γονιδιακά τροποποιημένα όργανα χοίρου, ώστε να μπορέσουν να πείσουν την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να δώσει το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές με άλλα όργανα όπως για παράδειγμα νεφρά.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν το ζώο για να καταπολεμήσουν την απόρριψη οργάνων

Προηγούμενες προσπάθειες τέτοιων μεταμοσχεύσεων – ή ξενομοσχευμάτων – απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το όργανο του ζώου. Αυτή τη φορά, οι χειρούργοι του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια καρδιά από έναν γονιδιακά επεξεργασμένο χοίρο: Οι επιστήμονες είχαν τροποποιήσει το ζώο για να αφαιρέσουν γονίδια χοίρου που πυροδοτούν την υπερβολική απόρριψη και να προσθέσουν ανθρώπινα γονίδια για να βοηθήσουν το σώμα να αποδεχτεί το όργανο.

Στην αρχή η καρδιά του χοίρου λειτουργούσε και το νοσοκομείο του Μέριλαντ ενημέρωνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την υγεία του Μπένετ, ο οποίος φαινόταν να αναρρώνει σιγά σιγά. Τον περασμένο μήνα, το νοσοκομείο κυκλοφόρησε βίντεο με τον ίδιο να παρακολουθεί το Super Bowl από το κρεβάτι του νοσοκομείου ενώ εργαζόταν με τον φυσιοθεραπευτή του.

Ο Μπένετ επέζησε πολύ περισσότερο με την γονιδιακά επεξεργασμένη καρδιά χοίρου από ό,τι ένα ετοιμοθάνατο βρέφος από την Καλιφόρνια, που έζησε 21 ημέρες με την καρδιά ενός μπαμπουίνου το 1984.

«Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια του κ. Μπένετ. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας γενναίος και ευγενής ασθενής που πάλεψε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση στο νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, σε δήλωση.

Από την εμπειρία του Μπένετ «έχουμε αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις μαθαίνοντας ότι η γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου μπορεί να λειτουργήσει καλά στο ανθρώπινο σώμα, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται επαρκώς», δήλωσε ο Δρ Muhammad Mohiuddin, επιστημονικός διευθυντής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ