Βρετανοί επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχία τη Δευτέρα ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 που κυκλοφόρησαν στη Βρετανία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν από τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί διεθνώς.
Τόσο η Βρετανία όσο και η Νότια Αφρική έχουν εντοπίσει νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού τις τελευταίες εβδομάδες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τώρα ανησυχεί πολύ για την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.
Ο Σίμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε ότι ενώ και οι δύο παραλλαγές είχαν κοινά κάποια νέα χαρακτηριστικά, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική «έχει πολλές πρόσθετες μεταλλάξεις … που είναι ανησυχητικές».
Είπε ότι αυτές περιελάμβαναν πιο εκτεταμένες αλλαγές σε ένα βασικό μέρος του ιού που είναι γνωστό ως η πρωτεΐνη ακίδα – την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα – και «μπορεί να κάνει τον ιό λιγότερο ευαίσθητο στην ανοσοαπόκριση που προκαλείται από τα εμβόλια».
Πολλαπλές μεταλλάξεις…
Ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, σημείωσε επίσης ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής έχει «πολλαπλές μεταλλάξεις των πρωτεϊνών ακίδων», που μπορεί να καταστήσει ευάλωτη την ανοσολογική προστασία.
Επιστήμονες όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και ο Τζον Μπελ Ρέτζιους, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσαν ότι δοκιμάζουν τα εμβόλια κατά των νέων μεταλλάξεων και λένε ότι θα μπορούσαν να κάνουν οποιεσδήποτε απαιτούμενες τροποποιήσεις σε περίπου έξι εβδομάδες.
Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν θα προστατεύουν από τις μεταλλαγμένες παραλλαγές του ιού.
Οι επιστήμονες λένε ότι τόσο η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετίζονται με υψηλότερο ιικό φορτίο, που σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματιδίων ιού στα σώματα των ασθενών, συμβάλλοντας πιθανώς στην αυξημένη μετάδοση.
Η Oxford’s Bell, η οποία συμβουλεύει την ειδική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης για τα εμβόλια, δήλωσε την Κυριακή ότι πίστευε ότι τα εμβόλια θα λειτουργούσαν στη βρετανική παραλλαγή, αλλά είπε ότι υπήρχε ένα «μεγάλο ερωτηματικό» σχετικά με το αν θα λειτουργούσαν στην παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.
Σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Σαχίν είπε ότι το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί το messenger RNA για να δώσει εντολή στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό, θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δοκιμάζουμε εάν το εμβόλιο μας μπορεί επίσης να εξουδετερώσει αυτήν την παραλλαγή και σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα», πρόσθεσε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα