Για πενταπλάσια και εξαπλάσια κρούσματα γρίπης αλλά και μεγάλη έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, κάνουν λόγο οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο – παθολόγο Χαράλαμπο Γώγο, μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έκθεσης λόγω της χρήσης μάσκας, ειδικά στα παιδιά.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά
«Υπάρχει μια μεγάλη έξαρση των συνήθων εποχικών λοιμώξεων, ιογενείς σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει και η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μικροβιακές λοιμώξεις που περιπλέκουν τις ιώσεις. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά. Όταν δηλαδή συνδυαστεί η ίωση με κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται αντιβιοτικά».
Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά, τόνισε ο κ. Γώγος και σημείωσε πως «είναι πολλές οι εποχικές ιώσεις. Όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου». Μάλιστα, εξήγησε ότι «με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».
Σχετικά με την γρίπη, ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.
«Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι εξελίσσεται σαν τις άλλες ιώσεις»
«Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη», είπε ο κ. Γώγος, μιλώντας για την πορεία του κορωνοϊού.
Συνιστά οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα