ΔιατροφήΤο δημοφιλές σκόρδο που βοηθά στη χοληστερίνη και πίεση

Το δημοφιλές σκόρδο που βοηθά στη χοληστερίνη και πίεση

- Advertisement -

Ένα από τα αγαπημένα συστατικά, το σκόρδο, θεωρείται από τους διατροφολόγους υπερτροφή λόγω των ωφελειών του για την υγεία.

Photo: Pexels

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο SOS συστατικά της κουζίνας. Υπάρχει σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιείται σε άπειρα πιάτα.

Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά, εκτός από το να προσθέτει γεύση στο φαγητό, έχει και μια σειρά στοιχεία που κάνουν καλό στον οργανισμό.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε το σκόρδο είναι ψιλοκομμένο ή θρυμματισμένο. Κι αυτό γιατί όταν ψιλοκόβετε και θρυμματίζετε το σκόρδο, τα ένζυμα ενεργοποιούνται, μεγιστοποιώντας τα οφέλη του.

Τα οφέλη του σκόρδου
  • Δείτε τα κυριότερα οφέλη του σκόρδου, όπως τα επισημαίνουν ειδικοί:
  • Συμβάλλει στην προστασία της λειτουργίας της καρδιάς.
  • Συμβάλλει σε πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης.
  • Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Μειώνει τις χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Καλλιέργεια

Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον.Η φύτευση του σκόρδου για το ελληνικό κλίμα γίνεται από το φθινόπωρο τον Οκτώβριο ή την άνοιξη για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Αυτά φυτεύονται σε βάθος ως 5 εκ. και σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους.

Πρέπει να σκαλίζονται επιπόλαια, να βοτανίζονται και να ποτίζονται τακτικά. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Το σκόρδο ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος του κυμαίνεται από 30-50 πλέον πόντους. Η συγκομιδή γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Τα σκόρδα ξεριζώνονται, αφήνονται να μαραθούν και στη συνέχεια γίνονται αρμαθιές για να διατηρηθούν για μακρά χρονικά διαστήματα και στέλνονται στην αγορά.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 18,000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τη Μακεδονία, τη Θράκη, και τον Πλατύκαμπος Λάρισας. Οι σπουδαιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα άσπρα (Θράκης και Τριπόλεως), οι γίγαντες και τα κοινά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Σκόρδο: Μειώνει την χοληστερίνη και το σάκχαρο; Μελέτη

Ποιες είναι οι 6 καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου σας

 

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ