Εδώ και καιρό επικρατεί μια «τρέλα» στα social media σχετικά με την κατανάλωση νερού με λεμόνι. Έχει όμως πραγματικά όφελος για την υγεία σας;
«Η κατανάλωση νερού με λεμόνι ενθαρρύνεται αυτή τη στιγμή από αρκετούς παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στο Fox News Digital η April Wiles, διαιτολόγος με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα και ιδιοκτήτρια του thegenxdietitian.com.
«Πολλοί ισχυρίζονται ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει το δέρμα, βοηθά στην πέψη και εξισορροπεί τα επίπεδα pH του σώματος», προσθέτει. «Ορισμένοι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το νερό με λεμόνι βασίζονται σε στοιχεία, ενώ άλλοι όχι» εξηγεί.
Τελικά, τι μπορεί να κάνει το νερό με λεμόνι και τι όχι;
«Το λεμόνι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της συνολικής ανοσίας, ειδικά καθώς περνάμε στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης», δήλωσε η Emily Tills, διαιτολόγος – διατροφολόγος στο nourishedwithemily.com.
Το λεμόνι μπορεί, επίσης, να προσθέσει μέταλλα στο νερό, σύμφωνα με την Tills. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την ενυδάτωσή μας, η οποία τείνει να υποφέρει τους πιο κρύους μήνες.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πίνουμε πολύ νερό με λεμόνι, καθώς η οξύτητά του μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας ευαισθησίες.
Ενώ η Wiles, από την πλευρά της, είπε ότι τα λεμόνια περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες βιταμίνης C, σημείωσε ότι «η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος».
«Το νερό με λεμόνι μάς κρατά ενυδατωμένους»
«Το νερό με λεμόνι είναι εξαιρετικό για την προώθηση της επαρκούς ενυδάτωσης», ανέφερε η Wiles.
«Τα λεμόνια προσθέτουν γεύση στο νερό, κάτι που μπορεί να το κάνει μια απολαυστική εναλλακτική λύση στα ροφήματα με ζάχαρη», είπε.
Για όσους θέλουν μια πιο γλυκιά εκδοχή, η Wiles πρότεινε να προσθέσουν λίγη στέβια.
Εκτός από λεμόνι, η Rachael Richardson, διαιτολόγος – διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του nutrolution.com, συμβούλεψε τον κόσμο να εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης φρέσκου βασιλικού ή μέντας στο νερό. «Ή φτιάξτε λίγο τζίντζερ, κουρκουμά ή πράσινο τσάι για να δημιουργήσετε το δικό σας αντιφλεγμονώδες νερό ηλεκτρολυτών», ανέφερε.
«Να είστε δημιουργικοί και να πηγαίνετε με το έντερό σας και μην ξεχάσετε να επιλέξετε πραγματικό μεταλλικό νερό που δεν διατηρείται σε πλαστικό, για να ξεκινήσετε με το πιο υγιεινό νερό», είπε.
Κάνει να πίνουμε νερό με λεμόνι κάθε μέρα;
Πριν ξεκινήσετε να αγοράζετε πολλά κιλά λεμόνια την εβδομάδα, λάβετε υπόψη αυτή τη συμβουλή.
«Είναι εντάξει να πίνετε ένα ποτήρι νερό με λεμόνι μία ή δύο φορές την ημέρα», ξεκαθάρισε η Wiles. «Ωστόσο, εάν έχετε γαστρεντερικά προβλήματα όπως παλινδρόμηση οξέος, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα», πρόσθεσε.
Η Wiles επανέλαβε ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού με λεμόνι θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.
Επαναλαμβάνοντας τη συμβουλή της Wiles, η Richardson είπε ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού με λεμόνι θα μπορούσε να βλάψει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου ή να οδηγήσει σε ευαισθησία σε αυτό το κοινό εσπεριδοειδές.
«Συνιστώ λοιπόν να αλλάξετε τα φρούτα, τα βότανα ή τις ρίζες που χρησιμοποιείτε για να αρωματίσετε το νερό σας και μην προγραμματίζετε απλώς μια υγιεινή συνήθεια επ’ αόριστον», διευκρίνισε η Richardson.
Προειδοποίησε επίσης κατά της τάσης να αναμειγνύεται και να πίνεται κονιορτοποιημένη φλούδα λεμονιού προσθέτοντάς την στο νερό, όπως φαίνεται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο TikTok και στο Instagram.
«Ο λόγος είναι ότι η φλούδα περιέχει πολλά φυσικά φυτοφάρμακα για την προστασία του εσωτερικού του φρούτου, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή και προβλήματα στα νεφρά, όπως πόνο στις αρθρώσεις για μερικούς ανθρώπους», ανέφερε η Richardson. «Αντίθετα, ξεφλουδίστε τα λεμόνια σας και χρησιμοποιήστε τη φλούδα ως αποσμητικό χώρου ή καθαριστικό», πρότεινε.
Συμπέρασμα: «Αν και το νερό με λεμόνι μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε όλους τους ισχυρισμούς υγείας που το περιβάλλουν, μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής», κατέληξε η Wiles.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα