ΔιατροφήΡόδι: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφης - Οι 10 λόγοι για να...

Ρόδι: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφης – Οι 10 λόγοι για να το φας

- Advertisement -

Το ρόδι είναι ένας καρπός με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία του οργανισμού μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από ολοένα περισσότερες μελετες που αποδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη).

Το ρόδι είναι ένας καρπός με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία του οργανισμού μας, καθώς ολοένα και πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως τονίζει η κ. Penny Kris-Etherton, και η κ. Evan Pugh, καθηγήτριες Διατροφικών Επιστημών στο Penn State University στο University Park, της Πενσυλβάνια.

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από φυτικές χρωστικές που ονομάζονται πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της γήρανσης.

Μισό φλιτζάνι ρόδι περιέχει 72 θερμίδες, 16 γραμμάρια υδατανθράκων και τρία γραμμάρια φυτικών ινών. Τα ρόδια έχουν επίσης πολύ φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Κ.

Ρόδι: Γιατί είναι υπερτροφή

Συνώνυμο της καλοτυχίας, της γονιμότητας, της ομορφιάς και της ευτυχίας, το ρόδι βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στη λίστα με τα πιο σημαντικά φρούτα που επιλέγουμε κυρίως για τα οφέλη του στην υγεία μας. Για τις βιταμίνες του αλλά και για όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, το ρόδι θεωρείται μάλιστα και υπερτροφή.

Τα ρόδια πιστεύεται ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, αν και σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μέχρι στιγμής η έρευνα για το μούρο είναι ακόμα περιορισμένη. Η κ. Kris-Etherton σημειώνει ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο στα ρόδια θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και ως αποτέλεσμα, να προωθήσει υγιείς αρτηρίες.

Επίσης, τα ρόδια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία το συκώτι διασπά ορισμένους τύπους φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης όπως οι στατίνες.

Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αραιωτικό του αίματος βαρφαρίνη, μειώνοντας την επίδραση αραίωσης του αίματος και αυξάνοντας την πιθανότητα πήξης.

Ρόδι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες 

Συνολικά το ρόδι έχει πολυάριθμες ιδιότητες, που λίγοι τις γνωρίζουν, μιας και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στην υγεία μας.

Συγκεκριμένα, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη μνήμη. “Μάχεται” την παχυσαρκία, έχει αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ο χυμός του έχει αντικαρκινική δράση καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα. Συμβάλλει κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη.

Οι βιταμίνες και η διατροφική αξία του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Από τους σπόρους τους εξάγεται έλαιο που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ο χυμός του ροδιού, η περίφημη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες, Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να προκύπτει 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Ρόδι: Δες γιατί πρέπει να το προσθέσεις στη διατροφή σου…

1. Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι λίγο πολύ γνωστές. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι από μόνο του ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία.

2. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ), που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, το ρόδι μαζί με τα μούρα είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στη γήρανση του δέρματος, στην ξηροδερμία και στην ακμή. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα υπολογίζεται μάλιστα 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού.

3. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τη χρόνια διάρροια και τη δυσεντερία και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους.

4. Προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες και εμποδίζει τις νεφρικές βλάβες.

5. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και προστατεύει από ιώσεις και άλλες ασθένειες. Μάλιστα ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.

6. Έχει αντιαλλεργική δράση, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.

7. Ο χυμός του προστατεύει το ήπαρ και βοηθά στην αναγέννησή του όταν έχει υποστεί βλάβη.

8. Προστατεύει το αγγειακό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης. Έτσι, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

9. Ο χυμός του ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη και ότι προστατεύει από την ανάπτυξή τους.

10. Το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από διαβήτη. Για τον ίδιο λόγο βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει και τον μεταβολισμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ