ΔιατροφήΠώς θα κάνετε πιο δυνατό τον καφέ σας χωρίς έξτρα ποσότητα

Πώς θα κάνετε πιο δυνατό τον καφέ σας χωρίς έξτρα ποσότητα

- Advertisement -

Εάν ετοιμάζετε τον καφέ σας βάζοντας ζεστό νερό μέσα σε φίλτρο, οι επιστήμονες βρήκαν πώς μπορείτε να τον κάνετε πιο δυνατό, λαμβάνοντας λιγότερη ποσότητα καφεΐνης.

Εάν ετοιμάζετε τον καφέ σας βάζοντας ζεστό νερό μέσα σε φίλτρο, οι επιστήμονες βρήκαν πώς μπορείτε να τον κάνετε πιο δυνατό, λαμβάνοντας λιγότερη ποσότητα καφεΐνης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ξεχάστε τις ακριβές ποικιλίες και τα πανάκριβα φίλτρα». Έτσι ξεκινάει το άρθρο του Guardian σχετικά με μία νέα γνώση που κατέκτησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια σχετικά με τον «χεράτο» καφέ φίλτρου.

Η μέθοδος της ρίψης ζεστού νερού στον αλεσμένο καφέ που βρίσκεται μέσα σε φίλτρο, στο χείλος της κούπας δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα αλλά κερδίζει έδαφος, ειδικά σε singles που δε θέλουν να ανάβουν ολόκληρη καφετιέρα για ένα φλιτζάνι καφέ.

Οι φίλοι αυτής της μεθόδου μάλλον έχουν ταλαιπωρηθεί προσπαθώντας να πετύχουν την τέλεια αναλογία ώστε να αποφεύγουν τις μεγάλες μεζούρες αλεσμένου καφέ – που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα της βλαβερής καφεΐνης και συνεπάγονται αυξημένο κόστος – αλλά και να πετυχαίνουν ωραία υφή και άρωμα στον καφέ τους, αποφεύγοντας το γνωστό αποτέλεσμα «νεροζούμι».

Μπορεί το πρόβλημα να μην ακούγεται φλέγον στους μη μυημένους στον καφέ ή όσους παραγγέλνουν ακόμα και τον πρώτο καφέ της ημέρας, όμως αφορά αρκετό κόσμο.

Ο Δρ. Άρνολντ Ματάισεν, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είπε ότι η αργή έκχυση του ζεστού νερού από έναν βραστήρα με λαιμό τύπου χήνας αυξάνει τον χρόνο επαφής μεταξύ του νερού και του αλεσμένου καφέ, ενώ η έκχυση από μεγαλύτερο ύψος αυξάνει την ανάμειξη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εξαγωγή περισσότερου καφέ.

Ο Ματάισεν ωστόσο συνιστά προσοχή για τα αντίθετα αποτελέσματα: «Εάν χύνετε πολύ αργά το νερό ή από πολύ ψηλά, τότε η ροή του νερού θα τείνει να διασπαστεί σε αυτά τα μικρότερα σταγονίδια, και αυτό είναι κάτι που επίσης θέλετε να αποφύγετε».

Γράφοντας στο περιοδικό Physics of Fluids, ο Ματάισεν και οι συνεργάτες του εξηγούν τί βρήκαν μέσα από μία σειρά πειραμάτων. Σημειώνουν πως ενώ η αργή έκχυση αυξάνει τον χρόνο επαφής, δεν αρκεί από μόνη της για ένα καλό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί σε χαμηλά ύψη, η ταχύτητα του νερού ήταν πολύ χαμηλή για να σκάψει και να διαταράξει το στρώμα των σωματιδίων.

Ανάδευση σωματιδίων

Το νερό που χύνεται από μεγαλύτερα ύψη είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανάδευση των σωματιδίων, αλλά η ομάδα ανακάλυψε ότι το νερό πρέπει να ρέει με έναν αδιάσπαστο πίδακα για να σκάψει στην κοίτη των σωματιδίων και να εκτοπίσει εκείνα στο κάτω μέρος της χοάνης – μια διαδικασία που οδηγεί σε συσσώρευση σωματιδίων στα πλάγια και στη συνέχεια πτώση, δημιουργώντας ένα φαινόμενο σαν χιονοστιβάδα που αυξάνει την ανάμειξη.

«Το αυξημένο ύψος αντισταθμίζει την αργή έκχυση. Πετυχαίνετε τη χιονοστιβάδα μόνο εάν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ενέργεια», είπε ο Ματάισεν.

Η ομάδα των επιστημόνων προτείνει στους μύστες αυτής της μεθόδου παρασκευής καφέ να ξεκινήσουν να μειώνουν την ποσότητα του αλεσμένου καφέ κατά 10%, για παράδειγμα από 20 σε 18 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Στην συνέχεια να δοκιμάσουν τον καφέ που παράγεται ρίχνοντας το ζεστό νερό σε διαφορετικά ύψη, όμως όχι πάνω από το όριο των 30 εκατοστών, για λόγους ασφαλείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Ενδομητρίωση: Πώς επηρεάζει η γλουτένη, ο καφές και το αλκοόλ

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ