Πολλοί αναζητούν τρόπους για να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους, αλλά να διατηρούν μια υγιεινή διατροφή με θρεπτικά γεύματα.
Αλλά πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα προσεκτικά προετοιμασμένα γεύματα αποθηκεύονται και ζεσταίνονται σωστά, χωρίς να διακινδυνεύετε την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία σας;
Ο Κρις Χάσαλ, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από το Virtual College by Netex, έναν διαπιστευμένο πάροχο διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δίνει συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την αποθήκευση και το ζέσταμα των γευμάτων.
Η σημασία της σωστής θερμοκρασίας στο ψυγείο
Ξεκινώντας με τη θερμοκρασία του ψυγείου, ο Κρις υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησής της κάτω από τους 5°C για την ασφάλεια των τροφίμων. Συμβουλεύει: «Για να διατηρείτε το ψυγείο σας σε σταθερή θερμοκρασία, φροντίστε να μην το υπερφορτώνετε. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την κατάλληλη κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε ασυνεπείς θερμοκρασίες και ανομοιόμορφη ψύξη των τροφίμων».
Η σωστή διάταξη των τροφίμων στο ψυγείο
Επιπλέον, η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο είναι σημαντική. Ο Κρις συνιστά να τοποθετούνται τα προμαγειρεμένα γεύματα και τα υπολείμματα τροφίμων στο πάνω ράφι, για να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.
Αυτή η ζώνη είναι επίσης ιδανική για μαγειρεμένα κρέατα, υλικά για σάντουιτς και άλλα έτοιμα προς κατανάλωση είδη, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση έως και τρεις ημέρες, εφόσον αποθηκεύονται σωστά.
Για γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και συσκευασμένα τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, ο Κρις προτείνει το μεσαίο ράφι του ψυγείου, όπου οι πιο δροσερές συνθήκες είναι πιο κατάλληλες για τη διατήρησή τους.
Τα ωμά κρέατα και τα ψάρια πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο κάτω ράφι του ψυγείου μέσα σε σφραγισμένα δοχεία, σύμφωνα με τον ειδικό στην ασφάλεια τροφίμων. Αυτό είναι το πιο δροσερό μέρος του ψυγείου και βοηθά στην αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης.
Χρήση συρταριών
Ο Κρις προτείνει τη χρήση των συρταριών για φρούτα και λαχανικά, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, ελέγχοντας τα επίπεδα υγρασίας. Ωστόσο, προειδοποιεί να μην αναμειγνύετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα και αχλάδια, που παράγουν αέρια που μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη σήψη των λαχανικών.
Ο Κρις συνιστά να αποφεύγεται η χρήση της πόρτας του ψυγείου για την αποθήκευση προετοιμασμένων γευμάτων, καθώς είναι το πιο ζεστό μέρος λόγω του συχνού ανοιγοκλεισίματός της. Εδώ μπορούν να αποθηκευτούν αντικείμενα χαμηλού κινδύνου, όπως σάλτσες και ποτά, αλλά τα υπολείμματα φαγητού ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται αλλού.
Η διατήρηση ενός καθαρού ψυγείου, ο καθαρισμός των ληγμένων τροφίμων σε εβδομαδιαία βάση και η άμεση καθαριότητα σε περίπτωση διαρροών για την αποφυγή μόλυνσης είναι άλλες συμβουλές που προσφέρει ο Κρις. Επιπλέον, μας υπενθυμίζει να μην ξεχνάμε τα καρυκεύματα, που συχνά παραμελούνται.
«Τα καρυκεύματα που δεν έχουν ανοιχτεί μπορούν συνήθως να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μόλις ανοιχτούν, πρέπει πάντα να μπαίνουν στο ψυγείο», λέει.
Ωστόσο, η σωστή αποθήκευση τροφίμων είναι μόνο η μισή προσπάθεια – το ασφαλές ζέσταμά τους είναι εξίσου σημαντικό. Σύμφωνα με τον Κρις, τα υπολείμματα φαγητού πρέπει να αναθερμαίνονται μόνο μία φορά και να ζεσταίνονται πλήρως.
«Τα περισσότερα φαγητά μπορούν να αναθερμανθούν στον φούρνο μικροκυμάτων, στην εστία ή στον φούρνο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι σάλτσες έρχονται σε σημείο βρασμού πριν σερβιριστούν και ότι το κρέας είναι καυτό σε όλη την έκτασή του» προσθέτει.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Ινστιτούτο Prolepsis: Εκατομμύρια δωρεάν γεύματα στα σχολεία
Τι είναι η διατροφή ΝiMe που σώζει από πλήθος χρόνιων νόσων