Ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία και πολλοί ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή του, αρκεί να μην ξεπερνάμε τα 4-5 φλιτζάνια την ημέρα.
Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι γνωστά. Είναι ένα ρόφημα του οποίου τα συστατικά, κυρίως η καφεΐνη, μας βοηθούν να μείνουμε ξύπνιοι και να έχουμε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι επίσης ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία.
Στην πραγματικότητα, η μέτρια κατανάλωση (3-5 φλιτζάνια την ημέρα) συνδέεται με 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια την ημέρα) συσχετίστηκε με 21% μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Έχει επίσης οφέλη που σχετίζονται με τη σωματική άσκηση, ιδίως στη μακροχρόνια άσκηση και την άσκηση αντοχής, καθώς διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του (καφεΐνη) συνιστάται ως εργογόνος ουσία στη μακροχρόνια και μέσης έντασης άσκηση.
Όσον αφορά τον αριθμό των φλιτζανιών καφέ την ημέρα που μπορεί να πίνει κανείς, όλα εξαρτώνται από το άτομο, αλλά η ελάχιστη ποσότητα θα ήταν περίπου 250cc καφέ, δηλαδή ένα μεγάλο φλιτζάνι, η μέγιστη ποσότητα θα ήταν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς της CuídatePlus.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν μπορούν να πίνουν καφέ;
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφείς του άρθρου Coffee, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχθούν μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης λόγω συμπτωμάτων νευρικότητας, άγχους και αϋπνίας.
Για τα άτομα που υποφέρουν από άγχος ή στρες, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές χρησιμεύει για να μας διεγείρει και να μας κρατάει ξύπνιους, «αλλά αν κάνουμε κατάχρηση, μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στους παλμούς, ακόμη και ταχυκαρδία, τρέμουλο στα χέρια και σε άλλες περιοχές του σώματος, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κρίσεις πανικού ή πολύ ισχυρές κρίσεις άγχους», αναφέρουν οι ειδικοί της Sanitas.
Στην περίπτωση των ατόμων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, δεν θα ήταν σκόπιμο να κάνουν υπερβολική κατανάλωση καφέ, ειδικά μετά από ορισμένες ώρες το απόγευμα. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο καφές επιδρά έως και πέντε ή έξι ώρες μετά την κατάποση», και σε αυτές τις περιπτώσεις, “συνήθως δεν συνιστάται η κατανάλωσή του μετά τις έξι το απόγευμα”.
Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, μια άλλη ομάδα ανθρώπων που θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ θα ήταν «όσοι δυσκολεύονται να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση». Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια μικρή παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Όπως αναφέρει ο Enrique Galve, πρόεδρος του τμήματος αγγειακού κινδύνου και καρδιακής αποκατάστασης της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (SEC), «η καφεΐνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί μερικές φορές να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας καλά ελεγχόμενος υπερτασικός δεν πρέπει να πίνει καφέ», αν και θα πρέπει να μετριάσει την κατανάλωσή του.
Μια άλλη ομάδα πληθυσμού για την οποία συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ είναι οι έγκυες γυναίκες. Για αυτές, οι ειδικοί του Χάρβαρντ «συνιστούν να προσπαθούν να καταναλώνουν λιγότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που περιέχεται σε 2 φλιτζάνια καφέ, επειδή η καφεΐνη περνάει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης και χαμηλό βάρος γέννησης».
Από την άλλη πλευρά, λόγω των πιθανών αρνητικών παρενεργειών που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι από την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη, «δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε να τον πίνετε αν δεν το κάνετε ήδη ή να αυξήσετε την ποσότητα που πίνετε σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες διατροφικές στρατηγικές για να βελτιώσετε την υγεία σας».
Ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι μια καλή επιλογή για αυτές τις ομάδες πληθυσμού καθώς και για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, ένα ρόφημα που προσφέρει επίσης παρόμοια οφέλη για την υγεία με τον καφέ με καφεΐνη.
Καφές και αύξηση βάρους
Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο πίνετε τον καφέ, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει αύξηση βάρους, όχι λόγω του ίδιου του καφέ, αλλά λόγω των επιπλέον θερμίδων, όπως η ζάχαρη ή τα κορεσμένα λιπαρά, αν τον πίνετε με κρέμα γάλακτος.
Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν πίνουν καφέ είναι όσοι έχουν προβλήματα στο στομάχι. «Ο καφές έχει πολύ ισχυρή καθαρτική δράση και μπορεί να είναι πολύ επιθετικός στο στομάχι», λένε οι ειδικοί διατροφής της Sanitas. Μάλιστα, όπως εξηγούν, «είναι σύνηθες οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά καφέ να εμφανίζουν καούρες, εμετό, διάρροια και ναυτία». Αν συμβεί αυτό, η σύσταση είναι να μειωθεί η κατανάλωση καφέ.
Υπό αυτή την έννοια, η γαστρίτιδα είναι επίσης ένα πρόβλημα υγείας που ο καφές μπορεί να επιδεινώσει. «Η γαστρίτιδα δεν είναι μια ασθένεια καθαυτή, αλλά μια ομάδα ασθενειών με κάτι κοινό, που είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου», αναφέρει η Sanitas.
Αν έχουμε ήδη έλκος και καταναλώνουμε καφέ με άδειο στομάχι, «μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο», επειδή ο καφές από μόνος του και με άδειο στομάχι μπορεί να είναι πολύ δύσπεπτος σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα