Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα είναι πιο κοινωνικά και ευγενικά.
Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα καλούν τους γονείς να προσφέρουν «στα παιδιά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή» αλλάζοντας τη διατροφή τους.
Η Δρ Caroline Taylor, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Τα στοιχεία μας που συνδέουν την κατανάλωση ψαριού στα παιδιά με την καλύτερη συμπεριφορική ανάπτυξη είναι ξεκάθαρα.
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους γονείς να παρέχουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα».
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν καθόλου ψάρι είναι πιο πιθανό να είναι εγωιστικά, λιγότερο φιλικά και να συμπεριφέρονται με αυτοκεντρικό τρόπο.
Τα θαλασσινά είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου-θρεπτικών συστατικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.
Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ συμπεριφοράς, δείκτη νοημοσύνης (IQ) και κατανάλωσης θαλασσινών στα παιδιά.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μακροπρόθεσμα δεδομένα από σχεδόν 6.000 παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών στην Αγγλία.
Περίπου το 7,2% των παιδιών δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι κάθε εβδομάδα, το 63,9% κατανάλωνε από 1 έως 190 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα, ενώ το 28,9% έτρωγε περισσότερα από 190 γραμμάρια—το ισοδύναμο δηλαδή με περισσότερες από δύο μερίδες.
Τα λεγόμενα «προϊόντα ψαριού με επικάλυψη» – όπως τα fish sticks – αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ (46%) της συνολικής κατανάλωσης θαλασσινών.
Στην ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά που δεν κατανάλωναν καθόλου ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν τουλάχιστον 190 γραμμάρια την εβδομάδα, είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χαμηλότερη από τον μέσο όρο συμπεριφορική ανάπτυξη. Αυτό το ποσοστό αυξανόταν στο 43% για τα παιδιά ηλικίας 9 ετών.
Κοινωνική συμπεριφορά
Τα παιδιά που δεν έτρωγαν ψάρι ήταν επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν «μη ιδανική κοινωνική συμπεριφορά», σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.
Η «προκοινωνική» συμπεριφορά περιλαμβάνει φιλικές αλληλεπιδράσεις, αλτρουισμό και διάθεση για μοίρασμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης θαλασσινών και δείκτη νοημοσύνης, αλλά δεν βρήκαν κάποια σύνδεση.
Το NHS συνιστά ότι μια «υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή» πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να είναι λιπαρό ψάρι—όπως σολομός, σκουμπρί ή σαρδέλες.
Συνιστάται στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρού ψαριού την εβδομάδα, αλλά «καθώς τα λιπαρά ψάρια μπορεί να περιέχουν χαμηλά επίπεδα ρύπων που συσσωρεύονται στο σώμα, τα αγόρια δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα, ενώ τα κορίτσια όχι περισσότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα».
Η πλειοψηφία των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν κατανάλωνε αρκετά θαλασσινά ώστε να καλύψει τη σύσταση του NHS για δύο μερίδες την εβδομάδα.
7% των παιδιών δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι κάθε εβδομάδα, το 63,9% κατανάλωνε από 1 έως 190 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα, ενώ μόνο το 28% έτρωγε τη συνιστώμενη ποσότητα των δύο μερίδων, δηλαδή 190 γραμμάρια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χαμηλή κατανάλωση ψαριού οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς είχαν λάβει παλαιότερα προειδοποιήσεις ότι η υπερβολική κατανάλωση ψαριού θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ρύπους, όπως ο υδράργυρος.
«Όταν υπάρχουν αντικρουόμενες συμβουλές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ποια είναι η καλύτερη επιλογή», λέει η Δρ Caroline Taylor.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα ερευνητικά ευρήματα θα δώσουν στους γονείς τη γνώση που χρειάζονται για να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Τα ανθρώπινα αυτιά προήλθαν από τα βράγχια ψαριών
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων