ΔιατροφήΟι 4 βασικές τροφές για να ζήσετε περισσότερο - Νέα μελέτη

Οι 4 βασικές τροφές για να ζήσετε περισσότερο – Νέα μελέτη

- Advertisement -

Για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο, τέσσερις ομάδες τροφίμων είναι σημαντικές, ενώ άλλες δύο πρέπει να αποφεύγονται.

Για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο, τέσσερις ομάδες τροφίμων είναι σημαντικές, ενώ άλλες δύο πρέπει να αποφεύγονται.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που διεξήχθη από την επιδημιολόγο -διατροφολόγο Mercedes Sotos Prieto του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Σύμφωνα με αυτή οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόρεστα λίπη και ξηρούς καρπούς (κάστανα, αμύγδαλα και καρύδια) έζησαν περισσότερο, ενώ όσοι που κατανάλωναν αναψυκτικά και γλυκά πέθαναν νωρίτερα.

Πώς έγινε η μελέτη

Η έρευνα συνέκρινε τη μεσογειακή δίαιτα και μία διατροφή φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον διαπιστώνοντας ότι και οι δύο μείωσαν σημαντικά τους κινδύνους θνησιμότητας (κατά 21% και 22% αντίστοιχα). Η μέση ενεργειακή κατανάλωση ήταν περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα. Στην περίπτωση της μεσογειακής δίαιτας, το πρότυπο ήταν πλούσια κατανάλωση εποχιακών λαχανικών, ολικής άλεσης δημητριακών, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου ως κύριας πηγής λίπους. Σε αυτή την περίπτωση υπήρχε επίσης υψηλότερη κατανάλωση λευκών και άπαχων κρεάτων από τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και αυγών.

Στην περίπτωση της δεύτερης δίαιτας, η έμφαση δινόταν σε λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ακόρεστα λιπαρά, καθώς και σε μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αμυλούχων λαχανικών, πουλερικών και ψαριών, καθώς και χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, κόκκινου κρέατος και πρόσθετων σακχάρων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 11.488 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 18 και 96 ετών και οι πληροφορίες συλλέχθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2008 και Οκτωβρίου 2010. Η διατροφή κάθε συμμετέχοντα αξιολογήθηκε ποσοτικά, ώστε να διαπιστωθεί αν το διατροφικό του πρότυπο ευθυγραμμιζόταν περισσότερο με τη μεσογειακή ή με την πλανητική διατροφή. Ελήφθη επίσης υπόψη η κατάσταση υγείας και οι θάνατοι που σημειώθηκαν στην υπό μελέτη ομάδα κατά τα επόμενα 14,4 χρόνια. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, 1.157 πέθαναν τα επόμενα χρόνια.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε

Και οι δύο δίαιτες θεωρήθηκαν καλές στρατηγικές για την υγεία. Οι συμμετέχοντες που τηρούσαν πιο πιστά την φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον δίαιτα είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που την τηρούσαν λιγότερο. Στην περίπτωση της μεσογειακής δίαιτας, εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν ακολουθούσαν πλήρως της διατροφή.

«Η μεγαλύτερη συμμόρφωση και στις δύο δίαιτες συσχετίστηκε, με παρόμοιο τρόπο, με χαμηλότερη θνησιμότητα που προκαλείται [από τη διατροφή] και με συγκρίσιμα χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τονίζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία και για τον πλανήτη από την υιοθέτηση μιας από αυτές τις δύο φυτικές δίαιτες», επισήμανε η ερευνήτρια σύμφωνα με την οποία στην Ευρώπη, ένας στους πέντε πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να προληφθεί με μια καλύτερη διατροφή.

Επεσήμανε επίσης τις τέσσερις ομάδες τροφών που συνδέθηκαν ανεξάρτητα με χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων που τις κατανάλωναν συχνά: φρούτα, γαλακτοκομικά, ακόρεστα έλαια και ξηρούς καρπούς.

Άλλες δύο θεωρήθηκαν επιβλαβείς, και όσο χαμηλότερη ήταν η κατανάλωσή τους, τόσο χαμηλότερη ήταν η θνησιμότητα του πληθυσμού. Αυτές ήταν τα αναψυκτικά και τα γλυκά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Πέντε τροφές που οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώμε κάθε μέρα

Ποιες είναι οι 6 καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου σας

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ