Υπάρχουν τρεις τροφές που η ογκολογική διαιτολόγος Nichole Andrews αποφεύγει, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Η γνώση είναι δύναμη, και είμαι εδώ για να σας αποκαλύψω σημαντικές αλήθειες σχετικά με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου», έγραψε πρόσφατα η Andrews, συγγραφέας του βιβλίου «The F*ck Cancer Cookbook», σε ανάρτησή της στο Instagram.
Οι συμβουλές της έρχονται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βιώνουν μια ανησυχητική αύξηση στις διαγνώσεις διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος.
Ειδικότερα, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται ραγδαία μεταξύ των νεότερων ενηλίκων.
«Η εκμάθηση απλών τρόπων για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή την πιθανότητα υποτροπής μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχική και σωματική σας υγεία στην καθημερινότητά σας», δήλωσε η Andrews, καθώς μοιράστηκε τρία τρόφιμα που δεν θα βρείτε στη λίστα των καθημερινών της επιλογών.
Επεξεργασμένες τροφές
Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υποστεί αλάτισμα, ωρίμανση, κάπνισμα ή χημική συντήρηση, για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαντικά, λουκάνικα, χοτ ντογκ, μπέικον, παστό μοσχάρι, ζαμπόν, πεπερόνι και μοσχαρίσιο αποξηραμένο κρέας.
Η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέταξε τα επεξεργασμένα κρέατα ως «καρκινογόνα για τον άνθρωπο» το 2015 λόγω «επαρκών αποδείξεων από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου».
Κόκκινο κρέας
Το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας αναφέρει ότι η αίμη, τα νιτρικά και τα νιτρώδη στα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Επιπλέον, το μαγείρεμα των επεξεργασμένων κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παραγάγει ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, χημικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο σε ζώα.
Αλκοόλ
«Έχω αποκλείσει εντελώς το αλκοόλ από τη ζωή μου», δήλωσε η Andrews. «Είμαι σίγουρη πως έχετε δει, ίσως ακόμα και σήμερα, ότι το αλκοόλ είναι διασκεδαστικό, σας βοηθά να περάσετε τη μέρα – η κουλτούρα του κρασιού για μαμάδες, η αποσυμπίεση, όλα αυτά. Όχι».
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του ήπατος και του λάρυγγα, δήλωσε ο γενικός χειρουργός στις ΗΠΑ Vivek Murthy, καλώντας το Κογκρέσο να επιβάλει προειδοποιητικές ετικέτες για τη σύνδεση αυτή.
Ποτήρια με αλκοόλ
Ο Murthy ανέφερε ότι το 16,4% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση αλκοόλ.
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται στο σώμα, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το DNA και δυνητικά να οδηγήσει στη δημιουργία όγκων.
Συμπληρώματα διατροφής
«Μην αναζητείτε συμπληρώματα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, γιατί στην πραγματικότητα οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η Andrews.
Για παράδειγμα, πολύ μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων Β-καροτίνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές.
Συμπληρώματα διατροφής και χάπια
«Δεν παίρνω κανένα συμπλήρωμα, εκτός αν το συστήσει ο γιατρός μου», τόνισε η Andrews. «Λαμβάνω όλα τα θρεπτικά συστατικά μου από το φαγητό» εξήγησε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Σπλαχνικό λίπος: 5 βήματα για να φύγει σύμφωνα με διαιτολόγους
Μέλι: Διαιτολόγος εξηγεί γιατί πρέπει να το τρώμε κάθε ημέρα