ΔιατροφήΚόκκινο κρέας και πουλερικά -Έρευνα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Κόκκινο κρέας και πουλερικά -Έρευνα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

- Advertisement -

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πουλερικά – κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πουλερικά - κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Cancer». Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Άλλωστε, το κόκκινο κρέας φαίνεται υπεύθυνο για την αύξηση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου κατά 10%.

Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών φάνηκε να μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 15%. Μάλιστα, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε ακόμα περισσότερο και στις περιπτώσεις που τα πουλερικά χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στα ευρήματα αυτά. Ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου της νόσου. Δηλαδή φυλή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες. Δεν διαπιστώθηκαν, πάντως, ούτε συσχετίσεις της νόσου με χημικά που αναπτύσσονται όταν μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αγνωστοι οι λόγοι που το κόκκινο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ντέιλ Σάντλερ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών για την Υγεία του Περιβάλλοντος στη Βόρεια Καρολίνα, υπογραμμίζει ότι ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ τα πουλερικά των μειώνουν, παραμένει άγνωστος. Η σημασία της παρούσας έρευνας έγκειται στο ότι η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος από κρέας πουλερικών συνιστά έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου. Που είναι και η συχνότερη στις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τροφών και τους τρόπους μαγειρέματος από 42.012 γυναίκες. Οι συγκεκριμένες γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησης (follow-up) που διήρκεσε 7,5 χρόνια.

Η Σαμάνθα Χέλερ, κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Λαγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που εξέτασε τα νέα αυτά δεδομένα, υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Όπως καρκίνου του εντέρου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου 2 και γενικά της θνησιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια, είναι λογικό να μπαίνει σε αυτή τη λίστα και ο καρκίνος του μαστού.

«Αν η διατροφή μας βασίζεται περισσότερο σε φυτικές τροφές, αν ασκούμαστε τακτικά, δεν καπνίζουμε και κοιμόμαστε αρκετά, εξοπλίζουμε το σώμα μας με θρεπτικά στοιχεία. Τα θρεπτικά συστατικά τα έχει ανάγκη για να διατηρήσει άριστη την υγεία τον κυττάρων του. Να τα προστατεύσει και να καταπολεμήσει τις ασθένειες», καταλήγει η ίδια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ