Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν νέο παράγοντα που ενώ έχει παραμεληθεί θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ενός πολύ κοινού τύπου καρκίνου του πνεύμονα.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει το ρόλο της διατροφής μας στην ανάπτυξη παθολογιών όπως ο διαβήτης, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και καρκίνοι όπως αυτός του ήπατος, του παγκρέατος ή του παχέος εντέρου. Η ιδέα όμως ότι μια δίαιτα υψηλή σε σάκχαρα και λίπη θα μπορούσε να προάγει τον καρκίνο του πνεύμονα έχει ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι τώρα.
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism αλλάζει τα δεδομένα, υποδηλώνοντας μια άμεση σχέση μεταξύ της δυτικής διατροφής και της εξέλιξης ενός πολύ συνηθισμένου τύπου καρκίνου του πνεύμονα: το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα (LUAD).
Γλυκογόνο, μια «λιχουδιά» για τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα
Στο επίκεντρο αυτής της μελέτης βρίσκεται ένα πολύ γνωστό μόριο: το γλυκογόνο, μια αλυσίδα γλυκόζης (ζάχαρης) που χρησιμοποιείται από το σώμα μας ως ενεργειακό απόθεμα.
Ερευνητές από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν ότι το γλυκογόνο συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες στον πνευμονικό ιστό ασθενών με LUAD.
Για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο τεχνολογία που ονομάζεται χωρική μεταβολομική, η οποία καθιστά δυνατή την άμεση χαρτογράφηση των μορίων μέσα στους ιστούς. Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, παρατήρησαν ότι όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο γλυκογόνου τόσο πιο γρήγορα μεγάλωνε ο όγκος.
Ο δυτικός τύπος διατροφής
Για να προχωρήσουν, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, βασίζοντας τη διατροφή τους σε μια δυτική διατροφή, πλούσια σε λίπη και σάκχαρα. Το αποτέλεσμα: οι όγκοι του πνεύμονα αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα σε εκείνα με υψηλά επίπεδα γλυκογόνου.
Αντίθετα, η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνθηκε όταν μειώθηκαν τα επίπεδα γλυκογόνου. Με άλλα λόγια, το γλυκογόνο λειτουργούσε ως καύσιμο για τα καρκινικά κύτταρα.
Ένα νέο όπλο στην πρόληψη;
Αλλάζει αυτή η ανακάλυψη τα δεδομένα στον αγώνα κατά του καρκίνου του πνεύμονα; Μπορεί και ναι.
Από τη μία πλευρά, αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την ιδέα ότι είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τον αντίκτυπο της διατροφής σε ορισμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Ακριβώς όπως οι εκστρατείες βοήθησαν στη μείωση του καπνίσματος, οι νέες δράσεις για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ειδικά μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν.
Από την άλλη πλευρά, το γλυκογόνο θα μπορούσε να γίνει ένας χρήσιμος βιοδείκτης για την αξιολόγηση της εξέλιξης του καρκίνου και τη βελτίωση της πρόγνωσης σε ασθενείς με LUAD. Τελικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ορισμένες θεραπευτικές αποφάσεις.
Συνοψίζοντας, το να τρώμε καλύτερα όχι μόνο θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους καρκίνους του πνεύμονα, αλλά και να μας βοηθήσει να τους κατανοήσουμε καλύτερα και να τους αντιμετωπίσουμε. Μια ενθαρρυντική προοπτική, εφόσον αυτές οι επιστημονικές ανακαλύψεις μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Νέα θεραπεία για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά πνευμονιόκοκκου και RSV