Διατροφή«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές τροφές

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές τροφές

- Advertisement -

Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες βρεφικές τροφές καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες βρεφικές τροφές καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σχεδόν το ένα τρίτο των βρεφικών τροφών περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά. Συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Οι έξι κανόνες της παιδικής διατροφής

Αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018 βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη. Ενώ περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.

Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό 18-57% των προϊόντων περιλαμβάνουν ζάχαρη και πάνω από το 30% των θερμίδων σε αυτά προέρχονται από τη ζάχαρη. Επιπρόσθετα, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη. Συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά. Που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα). «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το 2018, προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά των ατόμων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δύναται να αντιστρέψουν την σύγχρονη τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

«Η καλή διατροφή κατά τη νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει η βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού. Αλλά και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του», τονίζει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης, Zsuzsanna Jakab.

Έως και το 60% των ετικετών είναι παραπλανητικές

Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, προωθούνται και γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης για τα μικρά παιδιά.

Το 28-60% των προϊόντων δεν είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των έξι μηνών. Σύμφωνα με κατευθυντήρια οδηγία του τα βρέφη κάτω των έξι μηνών πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Επομένως κανένα προϊόν (βρεφικές τροφές) δεν θα πρέπει να διαφημίζεται ως κατάλληλη εναλλακτική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να ενθαρρύνει τα μέλη του να υιοθετήσουν τις οδηγίες του, επικαιροποίησε τις προτάσεις του. Στόχος είναι να τερματίσει την προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλατος. Αντιπρότεινε η διατροφή των παιδιών μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών να βασίζεται σε προϊόντα που παρασκευάζονται στο σπίτι. Αυτά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκαντικά πρέπει να εκτοπιστούν από τις βρεφικές τροφές.

Οι επισημάνσεις στα αναψυκτικά με ζάχαρη, κυρίως στο συμπυκνωμένο χυμό και στο συμπυκνωμένο γάλα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, πρέπει να αναγράφουν ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ