ΔιατροφήΗ κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε πρόωρη γήρανση

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε πρόωρη γήρανση

- Advertisement -

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) τείνουν να είναι βιολογικά μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξάρτητα από τη διατροφική ποιότητα της διατροφής τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) τείνουν να είναι βιολογικά μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξάρτητα από τη διατροφική ποιότητα της διατροφής τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε αντίθεση με τη χρονολογική γήρανση, τον αριθμό των ετών που έχει ζήσει κάποιος από τη γέννησή του, η βιολογική γήρανση συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο.

Το να είσαι βιολογικά μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς σε αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από την Ιταλία ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 22.000 συμμετέχοντες στη Μελέτη Moli-sani, μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα που σχεδιάστηκε για τη μελέτη παραγόντων κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των UPF στη βιολογική ηλικία του ανθρώπινου σώματος.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων όχι μόνο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία γενικά, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει τη γήρανση, υποδηλώνοντας μια σχέση που ξεπερνά την κακή διατροφική ποιότητα αυτών των τροφίμων, ανέφερε η Simona Esposito, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Institute for Research, Hospitalization and Health Care (IRCCS) Neuromed.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που παρασκευάζονται με ουσίες που χρησιμοποιούνται σπάνια στη μαγειρική στο σπίτι και συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως βαφές, συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης και γλυκαντικά.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν παγωτό, ψωμί μαζικής παραγωγής, ορισμένα δημητριακά πρωινού, γιαούρτια με γεύση φρούτων, υποκατάστατα κρέατος και ορισμένα αλκοολούχα ποτά.

Η υψηλότερη κατανάλωση αυτών των τροφών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και ακόμη και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με το British Heart Foundation, σημειώνει το Euronews.

Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν 36 βιοδείκτες αίματος από τους συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής που περιγράφει λεπτομερώς τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία κάθε συμμετέχοντα και στη συνέχεια εξέτασαν τη διαφορά μεταξύ αυτής και της πραγματικής ηλικίας τους.

Τι βρήκε η μελέτη

Δημοσιευμένη στο American Journal of Clinical Nutrition, η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση βαριά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα αποτελέσματα εξηγήθηκαν από την κακή διατροφική σύνθεση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αλλά και ότι άλλοι μηχανισμοί μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό.

«Εκτός του ότι είναι διατροφικά ανεπαρκή, είναι πλούσια σε σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, αυτά τα τρόφιμα υφίστανται έντονη βιομηχανική επεξεργασία που στην πραγματικότητα αλλάζει τη μήτρα των τροφίμων τους, με επακόλουθη απώλεια θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών», σημειώνει η Marialaura Bonaccio, επιδημιολόγος διατροφής στο IRCCS Neuromed.

«Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για μια σειρά φυσιολογικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης, και της σύνθεσης και της λειτουργικότητας της μικροχλωρίδας του εντέρου.

«Επίσης, τα προϊόντα αυτά συχνά τυλίγονται σε πλαστικές συσκευασίες, με αποτέλεσμα να γίνονται φορείς ουσιών τοξικών για τον οργανισμό», πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ