Ένας κορυφαίος χειρουργός καρκίνου προτρέπει το κοινό να προσθέσει μια μερίδα γιαούρτι στην καθημερινή του διατροφή, προκειμένου να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο ογκολόγος καθηγητής Τζάστιν Στέμπινγκ υποστηρίζει ότι το γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει φυσικά βακτήρια με αντικαρκινική δράση, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου έως και κατά 20%.
«Ως σύμβουλος ογκολόγος, πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου» δήλωσε σχετικά με το θέμα.
Πώς προστατεύει από τον καρκίνο η κατανάλωση γιαουρτιού
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι σε ορισμένες επιθετικές μορφές καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με τον καθηγητή Στέμπινγκ.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν προσφέρουν όλα τα γιαούρτια τα ίδια οφέλη για την υγεία.
«Διαφορετικές διαδικασίες ζύμωσης οδηγούν σε διαφορετικά επίπεδα ευεργετικών βακτηρίων, οπότε καλό είναι να αναζητάτε γιαούρτια με “ζωντανές καλλιέργειες” (live cultures)», ανέφερε ο καθηγητής.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα σκέτα, χωρίς ζάχαρη και πλήρη σε λιπαρά γιαούρτια τείνουν να είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη που προκαλεί κορεσμό και περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πρόσθετα.
Οι συμβουλές του Στέμπινγκ έρχονται μετά από εντυπωσιακή έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα για διάστημα τριών δεκαετιών είχαν κατά 20% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους που περιείχαν Bifidobacterium — ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στο έντερο και θεωρείται ευεργετικό, καθώς βοηθά στην πέψη των φυτικών ινών και στην προστασία από λοιμώξεις.
Αν και το Bifidobacterium ανιχνεύεται και σε ορισμένους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν θεωρείται ότι προκαλεί τους όγκους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Στέμπινγκ, οι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου είναι από τους πλέον επιθετικούς, με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.
Αντικαρκινική δράση
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Bifidobacterium που υπάρχει φυσικά στο γιαούρτι έχει αντικαρκινική δράση, συμβάλλοντας στην αποτροπή του σχηματισμού όγκων — αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ακόμη πλήρως διευκρινιστεί.
Επιπλέον, το γιαούρτι φαίνεται να έχει και αντιφλεγμονώδη επίδραση στο εντερικό τοίχωμα, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130.000 άτομα, δεν είναι η πρώτη που εντοπίζει σύνδεση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και προστασίας από τον καρκίνο του εντέρου.
Αντίστοιχα, βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο έδειξε ότι ακόμη και η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από πάνω από 542.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν την αντίστοιχη ποσότητα ενός μεγάλου ποτηριού γάλακτος την ημέρα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Η θεωρία τους είναι ότι το όφελος ίσως σχετίζεται με την επίδραση των γαλακτοκομικών στα «καλά» βακτήρια του εντέρου, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Ο καθηγητής Στέμπινγκ εξηγεί: «Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο δεσμεύοντας πιθανώς επιβλαβείς ουσίες στο έντερο και προωθώντας τον θάνατο των μη φυσιολογικών κυττάρων».
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Cancer Research UK, το 54% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θα μπορούσε να προληφθεί μέσω ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Οι συστάσεις του καθηγητή Στέμπινγκ έρχονται σε μια περίοδο όπου παρατηρείται παγκόσμια αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, πολλοί από τους οποίους είναι κατά τα άλλα υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση.
Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ενθαρρύνει την πρόληψη μέσα από απλές διατροφικές αλλαγές, όπως η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού και γάλακτος.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση που περιέλαβε 50 χώρες διαπίστωσε ότι τα κρούσματα καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται σε περισσότερες από τις μισές χώρες που μελετήθηκαν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νεότερων ασθενών με τη νόσο έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι για την αιτία αυτής της ραγδαίας ανόδου, ωστόσο υποπτεύονται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξανόμενη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Γιαούρτι: Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου
Κατανάλωση γιαουρτιού και καρκίνος του παχέος εντέρου -Μελέτη