Οι φυσικές καταστροφές συχνά δημιουργούν έναν καταιγισμό απροσδόκητων επιπλοκών, όπως παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού, πλημμύρες, ζημιές από μούχλα και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τώρα, προσθέστε τον αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σε αυτόν τον κατάλογο.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης των τροφιμογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, μετά από φυσικές καταστροφές, όταν οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τις ψυκτικές αποθήκες.
Εάν το σπίτι σας επηρεάστηκε πρόσφατα από διακοπή ρεύματος, παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας ασφαλή.
Κρατήστε την πόρτα του ψυγείου κλειστή
Υπό κανονικές συνθήκες, το ψυγείο σας πρέπει να διατηρείται στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα και ο καταψύκτης σας στους -18 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, σύμφωνα με το CDC. Όταν κόβεται το ρεύμα, είναι ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα δεν θα χαλάσουν.
«Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα μεταξύ θερμοκρασιών 4 βαθμών Κελσίου και 60 βαθμών Κελσίου», δήλωσε στο CNN η ειδικός σε θέματα ευεξίας Dr. Leana Wen. «Τα ψυγεία μπορούν συνήθως να διατηρήσουν τα τρόφιμα κρύα, αν ήταν λιγότερο από τέσσερις ώρες και η πόρτα δεν είχε ανοίξει».
Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή θερμοκρασία, αγοράστε ένα θερμόμετρο τροφίμων, προτείνει το CDC.
Τα καταψύκτες μπορούν να σας δώσουν περισσότερο χρόνο
Τα τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί σε κατάψυξη στους -18 βαθμούς Κελσίου είναι ασφαλή για επανακατάψυξη ή μαγείρεμα, εφόσον δεν υπερβαίνουν το κρίσιμο όριο των 4 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το CDC.
Μόλις διακοπεί το ρεύμα, ένας γεμάτος καταψύκτης μπορεί να διατηρήσει μια ασφαλή θερμοκρασία για 48 ώρες με κλειστή την πόρτα. Αλλά, αν είναι μισογεμάτος, ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί σε 24 ώρες, και πάλι μόνο αν η πόρτα παραμένει κλειστή. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να περιορίζεται στο ελάχιστο κάθε δραστηριότητα στο ψυγείο.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να καταφύγουν στο να βάλουν πράγματα στην κατάψυξη για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο. Ο Bill Marler, δικηγόρος για την ασφάλεια των τροφίμων στο Σιάτλ, δήλωσε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.
«Αν το κάνετε αυτό, ουσιαστικά προσθέτετε θερμότερα τρόφιμα σε ένα κρύο περιβάλλον, όπως το να βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο», δήλωσε στο CNN. «Αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία ολόκληρου του καταψύκτη και θα μειώσει το χρονικό διάστημα που τα πράγματα μπορούν να παραμείνουν ασφαλή».
Όσο για το να γνωρίζετε πότε όλα έχουν χαθεί, το CDC και άλλοι ειδικοί σε θέματα τροφίμων ακολουθούν μια απλή ρήση: «όταν υπάρχει αμφιβολία, πετάξτε το».
Ορισμένα τρόφιμα ενέχουν διαφορετικούς κινδύνους
Τα προσυσκευασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα όταν εξετάζουμε την ασφάλεια των τροφίμων.
«Πράγματα όπως τα κακώς αποθηκευμένα αλλαντικά, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και ακόμη και ορισμένα είδη μαλακών τυριών μπορούν να συνδεθούν με τη λιστέρια», δήλωσε ο Marler. «Τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολα, επειδή σας λένε πότε δεν είναι καλό να τα φάτε. Όμως, με ορισμένα προ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το καταλάβεις».
Συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση που θα μπορούσε να περιπλέξει τον καθαρισμό του ψυγείου μετά από διακοπή ρεύματος.
«Μην αφήνετε το χυμό του λουκάνικου να μολύνει άλλα τρόφιμα και αποθηκεύστε τα κρέατα, ακόμη και τα μαγειρεμένα, χωριστά από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα παρόμοια».
Η διατήρηση των τροφίμων χωριστά το ένα από το άλλο είναι μια πρακτική που πρέπει να ξεκινά από το μανάβικο, σύμφωνα με το CDC. Θα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε ξεχωριστούς χώρους του ψυγείου οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, ανεξάρτητα από τον καιρό.
Το μαγειρεμένο δεν σημαίνει ασφαλές
Ενώ είδη όπως το νωπό γάλα και το κρέας είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε όταν καθαρίζετε ένα υπερθερμασμένο ψυγείο, ο Wen δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην παραβλέπετε τα μαγειρεμένα είδη.
«Τα μαγειρεμένα τρόφιμα δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Τα περισσεύματα που δεν μπορούν να διατηρηθούν στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα πρέπει να απορρίπτονται», είπε.
Το CDC διαθέτει επίσης έναν χρήσιμο πίνακα για το πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα τα τρόφιμα σε ένα λειτουργικό ψυγείο, είτε είναι ανοιχτό είτε κλειστό.
Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικά.
Οι επιπτώσεις των τροφιμογενών ασθενειών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, δήλωσε το CDC.
«Διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της μόλυνσης, αλλά οι έγκυες γυναίκες, οι πολύ νέοι και οι πολύ ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως η λιστέρια, που μπορεί να εμφανιστούν με ακατάλληλο χειρισμό ή αποθήκευση τροφίμων», δήλωσε ο Marler.
Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου, το CDC συνιστά να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις διαδικασίες ασφάλειας των τροφίμων κατά την αγορά, την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την αποθήκευση των τροφίμων σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα