Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν, αλλά λίγοι μοιράζονται με τους γύρω τους. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει την ημέρα μας ακόμα πιο δύσκολη, να χαλάσει τη διάθεσή μας, να προκαλέσει δυσφορία. Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα.
Οι βασικοί ύποπτοι της δυσκοιλιότητας είναι συνήθως οι δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, η έλλειψη άσκησης και νερού. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα, που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, και είναι είτε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, καθώς επιβραδύνουν την πέψη και μειώνεται η κινητικότητα του εντέρου.
Αν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα, δείτε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
1. Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες που διασπώνται δύσκολα από τον οργανισμό μας.
2. Αγουρες μπανάνες
Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου. Έτσι, οι άγουρες μπανάνες επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
3. Τηγανητά και fast food
Τα τηγανητά φαγητά και το fast food είναι πλούσια σε λιπαρά και επιβραδύνουν την πέψη.
4. Γάλα, τυρί και γενικότερα γαλακτομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν φούσκωμα και αν έχετε ήδη δυσκοιλιότητα, επιδεινώνουν την κατάσταση.
5. Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κινητικότητα στο έντερο.
6. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τέτοιες τροφές είναι οι επεξεργασμένες ζύμες, όπως διάφορα ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα και κράκερς.
7. Τροφές που περιέχουν γλουτένη
Άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι τα δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, λιγότερο η βρώμη, καθώς και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα όπως κέικ ή μπισκότα.
Τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό και να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Παρόλα αυτά, επειδή πολλές φορές η κατάχρηση κάποιων φαρμάκων (υπακτικών) μπορεί να αποτελέσει αιτία της δυσκοιλιότητας. Ο πιο φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η κατάλληλη διατροφή η οποία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών
Για την αντιμετώπιση της, πρέπει να αυξήστε την κατανάλωση των διαιτητικών (ή φυτικών) ινών. Ένας ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 25 – 30 γρ. φυτικών ινών. Οι ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά.
Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι από τα ωμά και τα χόρτα από τα βραστά. Ορισμένα λαχανικά, ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά όχι για τη δυσκοιλιότητα είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, το καρότο, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιορίζονται την περίοδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα.
Από φρούτα, προτιμήστε αυτά που έχουν σποράκια (όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, τα σύκα) ή φρούτα που μπορείτε να φάτε με τη φλούδα, όπως το ροδάκινο. Επίσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες. Ακόμη, μπορείτε να προτιμήσετε χυμούς ή ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες.
Προκειμένου να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας, προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, καθώς και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα