Δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια απελευθερώνουν τα φακελάκια τσαγιού, σύμφωνα με νέα έρευνα, με αποτέλεσμα η κλασσική συνήθεια να αναδεικνύεται τελικά… επιβλαβής.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environemental Science and Technology», διαπιστώθηκε ότι, όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε μια κούπα με σχεδόν βρασμένο νερό (95 βαθμούς Κελσίου), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στην κούπα.
Το ανησυχητικό είναι ότι οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκτιμώμενες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος τρώει περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο και εισπνέει αντίστοιχη ποσότητα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδα μελέτησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από φακελάκια τσαγιού. Από διάφορα καφέ στο Μόντρεαλ. Τα άνοιξαν, τα έβρεξαν και στη συνέχεια τα βύθισαν σε σχεδόν βρασμένο νερό για πέντε λεπτά. Πριν τα αναλύσουν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια και φασματοσκόπια.
Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια. Τελευταία, πολλές μάρκες μετέτρεψαν τα φακελάκια από χάρτινα σε πλαστικά και αυτά ακριβώς είναι που μελετήθηκαν.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα