Διαβήτης: Είναι τελικά το μέλι καλή εναλλακτική αντί για ζάχαρη;

ins:

Tελικά είναι συνετό να τρώτε μέλι όταν έχετε διαβήτη; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το σάκχαρο στο αίμα σας; Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι; Απαντήσεις δίνει η Φλοράνς Τορέζ, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Tελικά είναι συνετό να τρώτε μέλι όταν έχετε διαβήτη; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το σάκχαρο στο αίμα σας; Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε
Photo Pixabay

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το μέλι συχνά θεωρείται ως μια φυσική εναλλακτική λύση στη λευκή ζάχαρη, αφού θεωρείται λιγότερο ραφιναρισμένο και πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, φυσικό δεν σημαίνει ασφαλές, ειδικά για άτομα με διαβήτη. Μπορούν να καταναλώνουν μέλι χωρίς κίνδυνο; Το εξετάζουμε με την Φλοράνς Τορέζ, διαιτολόγο-διατροφολόγο και μέλος της AFDN (Γαλλική Ένωση Διαιτολόγων και Διατροφολόγων).

Ας θυμηθούμε τι είναι ο διαβήτης

«Δεν γίνεσαι διαβητικός από τη μια μέρα στην άλλη επειδή τρως ζαχαρούχα τρόφιμα», επισημαίνει αμέσως η Φλοράνς Τορέζ. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη υπεργλυκαιμία. Αυτή συνδέεται με μία αδυναμία στην παραγωγή ή τη δράση της ινσουλίνης, μιας ρυθμιστικής ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Το σώμα καταστρέφει τα δικά του παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος είναι πολύ πιο συχνός, εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικη ζωή. Συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη ή/και την ανεπαρκή παραγωγή. Γενικά σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος, τον καθιστικό τρόπο ζωής και την μη ισορροπημένη διατροφή.

Με την πάροδο του χρόνου, εάν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει ανεπαρκώς ελεγχόμενο, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμες επιπλοκές: βλάβη στα μάτια (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια), στα νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια), στα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια) ή στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), ακόμη και κίνδυνο ακρωτηριασμού (διαβητικό πόδι).

Ο ρόλος της διατροφής στον διαβήτη

Η διατροφή δεν είναι η άμεση αιτία του διαβήτη, αλλά παίζει βασικό ρόλο στην έναρξη, την πρόληψη και την καθημερινή διαχείρισή του. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη επιπλοκών. Αυτός περιλαμβάνει:

Κατάλληλη διατροφή, περιορισμό των σακχάρων ταχείας δράσης (ζαχαρούχα προϊόντα, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα κ.λπ.) και προτίμηση φυτικών ινών, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης.

Τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της αυτοπαρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης κ.λπ.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως ο έλεγχος του διαβήτη σας σημαίνει διατήρηση μιας σταθερής ισορροπίας σακχάρου στο αίμα μέσω ενός κατάλληλου τρόπου ζωής.

Μέλι εναντίον Ζάχαρης: Ποιες είναι οι διατροφικές διαφορές;

Η λευκή ζάχαρη και το μέλι κατέχουν εξέχουσα θέση στην οικογένεια των γλυκαντικών. Τα χρησιμοποιούμε για να γλυκάνουμε τα ροφήματα και τα επιδόρπια. Αλλά από διατροφικής άποψης, είναι πραγματικά συγκρίσιμα; Είναι το ένα πιο υγιεινό από το άλλο; Και, το πιο σημαντικό, ποιο πρέπει να προτιμάται σε μια ισορροπημένη διατροφή;

Λευκή ζάχαρη: ραφιναρισμένη, πλούσια σε ενέργεια… αλλά χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά

Η λευκή ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από σακχαρόζη, ένα μόριο που αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα: γλυκόζη και φρουκτόζη. Γενικά προέρχεται από παντζάρια ή ζαχαροκάλαμο και στη συνέχεια ραφινάρεται μέχρι το σημείο να χάσει όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά της. Το αποτέλεσμα: κανένα ίχνος βιταμινών ή μετάλλων. Αυτό που απομένει είναι καθαρή ζάχαρη.

Η λευκή ζάχαρη, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ενέργεια, παρέχει κατά μέσο όρο 400 kcal ανά 100 g. Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης της (γύρω στο 70) σημαίνει ότι προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρες, κόπωση, ακόμη και, μακροπρόθεσμα, να συμβάλει στην ανάπτυξη μεταβολικών ανισορροπιών όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη ή ο διαβήτης τύπου 2.

Μέλι: Ένα φυσικό γλυκαντικό με πρόσθετα οφέλη

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με βάση το νέκταρ των λουλουδιών. Παραμένει πολύ γλυκό, αλλά πολύ λιγότερο από τη λευκή ζάχαρη: υπολογίζονται περίπου 80 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια μελιού.

Περιέχει όμως επίσης: νερό (περίπου 17%), χρήσιμα ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο), ένζυμα (όπως οξειδάση γλυκόζης και ιμβερτάση) που συμβάλλουν στη φυσική του διατήρησή και, πάνω απ’ όλα, φυσικά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, φλαβονοειδή), με προστατευτικές επιδράσεις έναντι του οξειδωτικού στρες.

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ποια επίδραση έχει το μέλι στο σάκχαρο του αίματος;

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) του μελιού ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεσή του σε φρουκτόζη και γλυκόζη, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την προέλευση των λουλουδιών που συλλέγονται (ακακία, λεβάντα, κάστανο, κ.λπ.). Το μέλι ακακίας, για παράδειγμα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, με αποτέλεσμα χαμηλότερο ΓΔ (περίπου 35 έως 40). Αντίθετα, ένα πολυανθικό μέλι μπορεί να έχει ΓΔ κοντά στο 60 έως 65.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΔ του μελιού είναι χαμηλότερος από αυτόν της λευκής ζάχαρης (σακχαρόζη), η οποία έχει γλυκαιμικό δείκτη περίπου 70. Με άλλα λόγια, το μέλι προκαλεί μια πιο σταδιακή και μέτρια αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η διαφορά εξηγείται ιδίως από τη φυσική παρουσία φρουκτόζης – η οποία έχει χαμηλότερο ΓΔ από τη γλυκόζη – αλλά και από τον πλούτο του μελιού σε ένζυμα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα οποία επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των σακχάρων.

«Το μέλι εξακολουθεί να είναι σάκχαρο, αλλά έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ειδικά εάν καταναλώνεται με μέτρο», λέει η Φλοράνς Τορέζ. «Επομένως, μπορεί να προτιμάται σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την υπερβολική κατανάλωσή του!»

Τελικά, πρέπει να προτιμάτε το μέλι από τη λευκή ζάχαρη;

Ναι, αλλά με μέτρο. Το μέλι είναι αναμφίβολα καλύτερη επιλογή από τη λευκή ζάχαρη λόγω της φυσικής του σύνθεσης, του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη και της παρουσίας αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Είναι επίσης πιο αρωματικό, γεγονός που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε λίγο λιγότερο για να γλυκάνετε γιαούρτι, τσάι από βότανα ή αρτοσκευάσματα.

Ωστόσο, το μέλι εξακολουθεί να είναι ζάχαρη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, ειδικά εάν προσέχετε το βάρος σας, το σάκχαρό σας στο αίμα ή την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Προσοχή στο «αφροδισιακό μέλι» -Δεκάδες δηλητηριάσεις

Μέλι: Διαιτολόγος εξηγεί γιατί πρέπει να το τρώμε κάθε ημέρα

ins:
ins:
ins:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ