Η κακή διαχείριση της θερμοκρασίας του ψυγείου μπορεί να ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.
Αόρατη αλλά δυνητικά επικίνδυνη, η θερμοκρασία του ψυγείου σας θα μπορούσε να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Πρόσφατη μελέτη της Anses αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα μισά ευρωπαϊκά νοικοκυριά διατηρούν τα τρόφιμά τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τροφική δηλητηρίαση είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από μολυσματικές ασθένειες. Στη Γαλλία, αν και οι αριθμοί είναι λιγότερο ανησυχητικοί, εξακολουθεί να απαιτείται επαγρύπνηση. Η κακή διαχείριση της θερμοκρασίας του ψυγείου μπορεί να ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.
Τα ευρωπαϊκά ψυγεία είναι συχνά πολύ ζεστά
Σύμφωνα με την Anses, «σχεδόν τα μισά από όλα τα οικιακά ψυγεία στην Ευρώπη έχουν θερμοκρασία πάνω από 6°C, δηλαδή πάνω από τους 4°C που συνιστώνται για τη βέλτιστη διατήρηση των τροφίμων». Μια ευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της μονάδας Salmonella και Listeria του Εργαστηρίου Ασφάλειας Τροφίμων Anses διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία των οικιακών ψυγείων στην Ευρώπη είναι 6,4°C, ενώ το 95% αυτών είναι κάτω από 10°C.
Αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών
Κρίσιμες θερμοκρασίες για την ασφάλεια των τροφίμων
Η διατήρηση θερμοκρασίας κάτω από 4°C στο ψυγείο είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων όπως η Listeria monocytogenes και η Salmonella enterica. Η Anses τονίζει ότι «μια θερμοκρασία κάτω από +4°C επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών». Ο Δρ Gérald Kierzek επισημαίνει επίσης ότι «η ψυκτική αλυσίδα είναι απαραίτητη για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων».
Η Listeria monocytogenes είναι ικανή να πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες μόλις 2°C. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται. «Για ορισμένες κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν να μην υπάρχουν πάνω από 100 Listeria monocytogenes ανά γραμμάριο μέχρι την ημερομηνία λήξης. Ελλείψει δεδομένων σχετικά με τις θερμοκρασίες ψυγείου στο σπίτι, το Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EURL) για τη Listeria monocytogenes συνέστησε την προσομοίωση της αποθήκευσης στους 12°C στο σπίτι. Αλλά δεν είχαμε καμία βεβαιότητα ότι αυτή ήταν μια ρεαλιστική τιμή », εξηγεί ο Adrien Asséré, επικεφαλής του EURL για τη Listeria monocytogenes, την εντολή του οποίου έχει το Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Anses.
Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης
Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των τροφίμων σας, ακολουθούν ορισμένες συστάσεις:
- Ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου σας χρησιμοποιώντας θερμόμετρο,
- Τοποθετήστε τα πιο ευπαθή τρόφιμα (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα) στην πιο κρύα περιοχή,
- Αποφύγετε την υπερφόρτωση του ψυγείου, ώστε να επιτρέπει στον κρύο αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα,
- Καθαρίζετε τακτικά το εσωτερικό του ψυγείου με σαπουνόνερο και στη συνέχεια ξεπλένετε με ελαφρώς λευκασμένο νερό,
- Μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα απευθείας στο ψυγείο- αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερο από δύο ώρες.
Υιοθετώντας αυτές τις καλές πρακτικές, θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και θα βοηθήσετε στην καλύτερη διατήρηση των τροφίμων σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο – Οι κίνδυνοι
Οι 4 τροφές που δεν αντέχουν πάνω από μία μέρα στο ψυγείο