Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για ορισμένα άτομα μέσης ηλικίας.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nutrients.
Στη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, ζητήθηκε από 30 υπέρβαρους ασθενείς που είχαν παραπονεθεί για ήπια γνωστική εξασθένηση να απέχουν από την κατανάλωση μούρων – εκτός από ένα καθημερινό πακέτο σκόνης συμπληρώματος που αναμιγνύεται με νερό και καταναλώνεται με το πρωινό.
Οι μισοί συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν 50 έως 65 ετών, έλαβαν μια σκόνη που ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι φράουλες (το τυπικό μέγεθος μερίδας), ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη μνήμη, τη διάθεση και τη μεταβολική υγεία των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα με το συμπλήρωμα φράουλας είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ εκμάθησης λίστας λέξεων και σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Επιδημιολογικά δεδομένα
«Τόσο οι φράουλες όσο και τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία ευνοούν σημαντικά την υγεία, όπως μεταβολικές και γνωστικές βελτιώσεις», δήλωσε ο Robert Krikorian, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του UC College of Medicine, ο οποίος μελέτησε πέρυσι τις επιπτώσεις της κατανάλωσης βατόμουρων στην υγεία.
«Υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φράουλες ή βατόμουρα έχουν βραδύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης με τη γήρανση», συνεχίζει η δήλωσή του.
Ο Krikorian σημείωσε ότι οι φράουλες περιέχουν επίσης ελλαγιτανίνες και ελλαγικό οξύ, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι φράουλες μπορεί να βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
«Οι εκτελεστικές ικανότητες αρχίζουν να μειώνονται στη μέση ηλικία και το υπερβολικό κοιλιακό λίπος, όπως στην αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, τείνει να αυξάνει τη φλεγμονή, μεταξύ άλλων και στον εγκέφαλο», εξήγησε.
«Έτσι, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι το μεσήλικο, υπέρβαρο, προδιαβητικό δείγμα μας είχε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής που συνέβαλαν σε τουλάχιστον ήπια εξασθένιση των εκτελεστικών ικανοτήτων. Κατά συνέπεια, οι ευεργετικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη μετριοπάθεια της φλεγμονής εξαιτίας της φράουλας».
Στο μέλλον θα γίνουν και άλλες έρευνες με περισσότερους συμμετέχοντες και διαφορετικές δόσεις φράουλας, δήλωσε ο Krikorian.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα