ΔιατροφήΥγιής και ασφαλής εγκυμοσύνη χωρίς περιττά κιλά

Υγιής και ασφαλής εγκυμοσύνη χωρίς περιττά κιλά

- Advertisement -

Η εγκυμοσύνη είναι ομολογουμένως μια από τις ωραιότερες περιόδους για τη γυναίκα. Βέβαια, πάντα υποβόσκει και λίγο άγχος στις μέλλουσες μαμάδες για το πώς θα διασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες αυτούς τους εννέα μήνες, ώστε να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που θα χαίρει άκρας υγείας.
Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι, η σωματική και ψυχική αρτιμέλεια της μέλλουσας μητέρας, αποτελεί την ιδανικότερη βάση για μια φυσιολογική κύηση. Φυσικά, ο ενδελεχής προγεννητικός έλεγχος, η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια της κύησης και την περίοδο της λοχείας θεωρείται επιβεβλημένη, για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της μητρότητας.
Κεντρικό ρόλο, ωστόσο, στην επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης παίζει το σωματικό βάρος της μέλλουσας μαμάς και φυσικά η διατροφή που ακολουθεί, πριν και κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της κυοφορίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού του μωρού.
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με περιττά κιλά τείνουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που διατρέχει δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, ενώ και οι ίδιες τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και να γεννήσουν δια καισαρικής τομής.
Συνεπώς, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, ανάλογα με τον σωματότυπο της κάθε γυναίκας, μέσω της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής και της άσκησης, θέτει τη βάση για την υγιή κύηση αλλά και την επαναφορά του σώματος στην πρότερη κατάσταση, εύκολα και άμεσα την περίοδο της λοχείας και του θηλασμού.

Κύηση με σωστή διατροφή, καλή φυσική κατάσταση και …χαμόγελο
Ομολογουμένως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους πολλαπλούς ρόλους που συνεπάγεται για τη γυναίκα αποτελεί τροχοπέδη για την τήρηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου και καλή φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της κύησης.
Όμως, η μέλλουσα μαμά έχει πλέον στο πλευρό της μια απόλυτα εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων που καταρτίζει εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και άσκησης για την κρίσιμη περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
Όπως εξηγεί η team manager της LifeSmile, Κατερίνα Τσαούτου «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε μέλλουσα μαμά να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να κρατήσει έπειτα από εννέα μήνες στα χέρια της ένα υγιές παιδί», βοηθώντας την ταυτόχρονα να επανέλθει άμεσα στα σωστά κιλά της.
Οι κλινικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι της LifeSmile δομούν προγράμματα διατροφής βασισμένα στις γευστικές συνήθειες και προτιμήσεις κάθε γυναίκας, ενώ οι ειδικοί του Τμήματος Ευεξίας (γυμναστές και φυσικοθεραπευτές) καταρτίζουν συνδυαστικά προγράμματα σωματικής άσκησης για την εγκυμοσύνη. Όλα τα προγράμματά είναι διαθέσιμα και εξ’ αποστάσεως σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εξάλλου, επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι ο ιδανικός συνδυασμός των τροφών μπορεί να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό της εγκύου και να ενισχυθεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Φυσικά, η Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί δομικό στοιχείο της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας, περιέχει όλες εκείνες τις τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, όσπρια, υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά κ.α. που σωστά συνδυασμένες οδηγούν σε μία ισορροπημένη και υγιεινή δίαιτα, τόσο για τη μέλλουσα μαμά, όσο και για το έμβρυο.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικές τόσο πριν όσο και κατά την περίοδο της κύησης. Λόγου χάρη, συνδυάζοντας τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως η ντομάτα με τροφές που περιέχουν Fe (μη αιμικό), όπως τα φασόλια ενισχύεται την απορρόφηση του Fe από τον οργανισμό σας. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το καστανό ρύζι, κ.α. συνδυάζοντας όσπρια (π.χ. ρεβύθια) με σιτηρά όπως το ρύζι λαμβάνεται πρωτεΐνες υψηλότερης βιολογικής αξίας, ενώ δημιουργώντας μία σαλάτα με ντομάτες και ελαιόλαδο αυξάνεται η απορρόφηση λυκοπενίου, που περιέχουν οι ντομάτες, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση κατά την κύηση, υπό την επίβλεψη ειδικών και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γυναικολόγου-μαιευτήρα, αμβλύνει ενοχλήσεις, όπως η ναυτία, η κόπωση, η υπνηλία, το πρήξιμο στο χέρια και τα πόδια, μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, ενώ συντελεί σε καλύτερη ψυχική διάθεση και προετοιμάζει το σώμα για την «δοκιμασία» του τοκετού.
Μην αφήνετε, λοιπόν, στη τύχη την ωραιότερη περίοδο της ζωής. Ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών και εξασφαλίστε με σωστή διατροφή και γυμναστική μια φυσιολογική εγκυμοσύνη ώστε να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα μωρό που θα σφύζει από υγεία, χωρίς να αγχώνεστε πώς θα χάσετε τα κιλά της κύησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ