Αξίζει να δειςΣτα κανναβινοειδή οι ελπίδες για τη θεραπεία δύο σοβαρών μορφών επιληψίας

Στα κανναβινοειδή οι ελπίδες για τη θεραπεία δύο σοβαρών μορφών επιληψίας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Πράσινο φως» για τη συνταγογράφηση του πρώτου φαρμάκου με βάση τα κανναβινοειδή σε δύο σοβαρές μορφές επιληψίας, λαμβάνει το Epidiolex της GW Pharmaceuticals, μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε στις αρχές του καλοκαιριού από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η έγκριση για τη θεραπεία με το Epidiolex αφορά τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων σε δύο μορφές επιληψίας, του συνδρόμου Lennox-Gastaut και του συνδρόμου Dravet.
Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία «GW Pharmaceuticals» μελέτησε το φάρμακο σε πάνω από 500 παιδιά και ενήλικες με επιληψίες δύσκολα ιάσιμες, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που είχαν για καιρό περιορίσει τις έρευνες στην κάνναβη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER 

Ο FDA ανέφερε πως το φάρμακο μειώνει τις επιληψίες όταν συνδυάζεται με παλαιότερα φάρμακα για τις συγκεκριμένες ασθένειες. Ο επικεφαλής του FDA, Σκοτ Γκόντλιμπ, δήλωσε πως η υπηρεσία του υποστηρίζει τις έρευνες πάνω σε προϊόντα που βασίζονται στην κάνναβη «εδώ και πολλά χρόνια».
Η CBD είναι μία από τις 100 χημικές ουσίες που περιέχει η μαριχουάνα, αλλά δεν περιέχει το THC, το συστατικό που κάνει την μαριχουάνα να προκαλεί την νοητική ευφορία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της GW Pharmaceuticals, τα φυτά κάνναβης που αναπτύσσονται πληρούν τα αυστηρά φαρμακευτικά πρότυπα και ανταποκρίνονται στις αυστηρές προδιαγραφές που καθορίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η GW Pharmaceuticals αναπτύσσει φάρμακο με βάση την κάνναβη. Η εταιρεία, ειδικεύεται στα συνταγογραφούμενα κανναβινοειδή φάρμακα και είναι προσηλωμένη στον τομέα αυτό εδώ και 20 χρόνια.
Το πρώτο φάρμακο με βάση την κάνναβη, το Sativex, εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Παρόλο που το φάρμακο αυτό δεν έχει ποτέ εγκριθεί στις ΗΠΑ, είναι διαθέσιμο με ιατρική συνταγή σε 29 συνολικά χώρες.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια
Η αποτελεσματικότητα του Epidiolex μελετήθηκε σε τρεις τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές και με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές. Συνολικά συμμετείχαν 516 ασθενείς με σύνδρομο Lennox-Gastaut ή σύνδρομο Dravet.
Όταν χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με άλλα φάρμακα, το Epidiolex αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερο στη μείωση της συχνότητας των κρίσεων από το εικονικό φάρμακο.
Σε μια από τις μελέτες συμμετείχαν 120 παιδιά με σύνδρομο Dravet, λαμβάνοντας το Epidiolex ή εικονικό φάρμακο σε διάρκεια περιόδου θεραπείας 14 εβδομάδων.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine τον περασμένο Μάιο, ήταν πολύ θετικά καθώς: ο διάμεσος αριθμός των επιληπτικών κρίσεων από το Epidiolex μειώθηκε σε 5,9 από 12,4 μηνιαίως, σε σύγκριση με 14,1 από 14,9 της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Ενώ, 5% των ασθενών είδαν τις κρίσεις τους να εξαφανίζονται εντελώς με τη χρήση κανναβιδιόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ