- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
«Είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, όπου η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχουν καταλήξει ότι η Cannabis Sativa – η συγκεκριμένη με την υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη – μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενειών. Σε όλον τον κόσμο πλέον έχουν αρχίσει οι χώρες να απελευθερώνουν τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς, ιατρικούς σκοπούς».
Οι παραδοχές για τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης είναι αδιαμφισβήτητες επιστημονικά. Οι ανωτέρω δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου δίνουν το στίγμα των παγκόσμιων τάσεων αλλά και του περιεχομένου συζήτησης που διενεργείται σχετικά με το σχέδιο νόμου «για τη φαρμακευτική κάνναβη» που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης αυτές τις ημέρες στην Βουλή.
Πράγματι, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη κατοχυρώσει πατέντες σχετικές με το φυτό, ενώ άλλες κάνουν πειράματα για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων κάνναβης. Τα κέρδη από την πώληση οπιοειδών είναι τόσο μεγάλα, ώστε να δελεάζουν τους leaders της αγοράς σε αθέμιτες διαδικασίες χειραγώγησης.
Σε 5 χρόνια…
Σύμφωνα με το αμερικανικό Mother Jones οι φαρμακευτικές «χρηματοδότησαν» με 9 εκατομμύρια δολάρια -σε διάστημα μόλις μίας 5ετίας- σειρά «συλλόγων» και «ομάδων παροχής συμβουλευτικής στους ασθενείς» προκειμένου «να πουν μια καλή κουβέντα» για τα οπιοειδή φάρμακα.
Οι φαρμακευτικές δε δίστασαν να χρησιμοποιούν «πρακτικές Novartis» χρηματίζοντας ακόμα και συλλόγους ασθενών για να προωθήσουν τα οπιοειδή προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη του ιδρυτή της εταιρείας Insys Therapeutics, John Kapoor, που συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο με την υπόθεση να βρίσκεται στα αμερικανικά δικαστήρια.
«Ομάδες υποστήριξης» συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών κατηγορούνται πως έδιναν γραμμή για την προώθηση οπιοειδών για χρόνιο πόνο και ασκούσαν πιέσεις κατά της εφαρμογής νομικών διατάξεων που είχαν στόχο να περιορίσουν τη χρήση τους.
Η λίστα των εταιρειών
Πέντε κατασκευάστριες εταιρείες οπιοειδών στις ΗΠΑ φέρεται πως έχουν καταβάλει περί τα 9 εκατομμύρια δολάρια σε δίκτυο «ομάδων υποστήριξης», ενώ πολλοί από τους συνεργαζόμενους με τις εταιρείες γιατρούς ενίσχυαν τα μηνύματα της βιομηχανίας υποστηρίζοντας τη χρήση των αντίστοιχων παυσίπονων.
Στη λίστα περιλαμβάνονται οι: Purdue, Insys, Depomed, Janssen και Mylan, με τις αναλυτικές «παροχές» ανά έτος όπως καταγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί…