Αξίζει να δειςΑπόβαση Αμερικανών στο ΕΚΠΑ για το ερευνητικό project «Canna-bolomics»

Απόβαση Αμερικανών στο ΕΚΠΑ για το ερευνητικό project «Canna-bolomics»

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με βάση την Αθήνα εγκαινιάζει ο αμερικανικός κολοσσός «GB Sciences» με στόχο την ανάπτυξη νέων, προς εμπορική εκμετάλλευση, φαρμάκων με βάση την φαρμακευτική κάνναβη. Το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προχώρησε σε συμφωνία με την εισηγμένη στις ΗΠΑ επιχείρηση, για την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος που αφορά στις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης.

GB Sciences

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το νέο έργο, που φέρει την ονομασία «Canna-bolomics», έχει στόχο να αναλύσει τις ποικιλίες του φυτού της εταιρείας ώστε να καθορίσει εάν αυτές μπορούν να βοηθήσουν και πώς στη θεραπεία μια σειράς ασθενειών.

Τα εκχυλίσματα κάνναβης θα έρχονται από την αμερικανική εταιρεία στην Αθήνα και το ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί τις αναλύσεις «χαρτογραφώντας» ουσιαστικά την παγκόσμια αγορά κάνναβης και τα ποσοστά κανναβινοειδών που περιέχει κάθε ποικιλία.

Συνεργασίες με Πανεπιστήμια

Η «GB Sciences», είναι μια εταιρεία αφιερωμένη στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη και συνεργάζεται με πανεπιστήμια ή ερευνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο προσφέροντας τεχνογνωσία και καινοτόμες προτάσεις.

Στις σχετικές δοκιμές που κάνει η «GB Sciences» αναλύεται η μοριακή δομή και νέες ενώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν πρόσθετα ιατρικά οφέλη σε νέα θεραπευτικά μείγματα που δεν καλύπτονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συνολικά, υπολογίζονται περίπου δέκα κανναβινοειδή και είκοσι ένα τερπενοειδή του φυτού, ενώ όπως αναφέρει ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Dr. Andrea Small-Howard, «μέσω των αναλύσεων με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μπορούμε να εντοπίσουμε νέες ενώσεις που ενδεχομένως παρέχουν πρόσθετα ιατρικά οφέλη».

Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες της «GB Sciences» έχουν αποδώσει πολλαπλές εφαρμογές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που περιέχουν νέα σύνθετα μείγματα σε κανναβινοειδή (CCCM).

Επόμενη γενιά φαρμάκων

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών χαιρετίζει αυτή την πολύ σημαντική συνεργασία. Είναι η πρώτη μας διεθνής συνεργασία σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα» όπως επισημαίνει ο καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας πως «Σχετικά με τη χημική σύσταση, επιλέγουμε τις κατάλληλες ενώσεις κάνναβης για να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά θεραπευτικών φαρμάκων».

Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο John Poss , διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της «GB Sciences», επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα «Canna-bolomics» που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόκειται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών με βάση την κάνναβη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ