Στη λίστα των χωρών όπου επιτρέπουν την καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους μπαίνει η Ελλάδα.
Το σχετικό νομοσχέδιο, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την κατάθεση του στη Βουλή.
Θα προηγηθεί η παρουσίαση του από τα αρμόδια υπουργεία, στην συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της διαβούλευσης και κατά πληροφορίες έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.
Ήδη μεγάλα ξένα funds βρίσκονται στη χώρα και έχουν κλείσει εκατοντάδες στρέμματα στην βόρεια Ελλάδα (Ημαθία) ώστε να ξεκινήσουν αμέσως την καλλιέργεια και την παραγωγή.
Εκπρόσωποι τους πιστεύουν μάλιστα ότι αν όλα έχουν ρυθμιστεί (νόμος και σχετικές υπουργικές αποφάσεις) έως το τέλος του πρώτου εξάμηνου του 2018 μπορεί η καλλιέργεια να ξεκινήσει άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ίδια funds έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές της χώρας όπως την Πελοπόννησο καθώς το κλίμα είναι παραπάνω από κατάλληλο (ζεστό και ξηρό) για την καλλιέργεια και παραγωγή του φυτού
Επενδύσεις
Η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να «τρέξει» αυτό το project καθώς αναμένει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 1,5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα υπάρξει απορρόφηση εργατικού δυναμικού, αφού κατά τους πρώτους υπολογισμούς τα επόμενα δύο χρόνια θα ανοίξουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.
Εκπρόσωποι των επενδυτών εξετάζουν επίσης (όταν και αφού το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέψει) την παραγωγή κάνναβης και για ψυχαγωγικούς λόγους. Η παραγωγή αυτή βέβαια δεν προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση αλλά μόνο για εξαγωγή.
Σε ότι αφορά την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης η ζήτηση αυξάνει συνεχώς παγκοσμίως καθώς το φυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση βαρύτατων ασθενειών (διάφορα είδη καρκίνων) σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις του ματιού.
Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, στο Καναδά αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καλλιεργείται φαρμακευτική κάνναβη.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο, την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να γίνει η παρουσία του από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας.
Κατά πληροφορίες τον συντονισμό έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Χριστόφορος Βερναδάκης.