ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤρύφων - ΠΕΦ: Επενδύσεις έως και 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

Τρύφων – ΠΕΦ: Επενδύσεις έως και 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε επενδύσεις ύψους έως 700 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσα στην επόμενη τριετία τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης
Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης «Η Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική» που διενέργησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σε επενδύσεις ύψους έως 700 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσα στην επόμενη τριετία τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως επεσήμανε ο κ. Τρύφων για το 2020 οι επενδύσεις εκτιμάτε ότι θα είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με την υγειονομική κρίση. Το 2021 μπορούν να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχο ποσό προβλέπεται και για το 2022. «Άρα πάμε για 600 με 700 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις παραγωγής και κλινικής έρευνας τα επόμενα 3 με 3,5 χρόνια.Βασική προϋπόθεση για το ύψος των επενδύσεων θα είναι η κατάργηση των αντικινήτρων» διευκρίνισε.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τη σημασία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας και ο Δρ. Άγγελος Τσακανίκας, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι κλάδος μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία. Με τις επενδύσεις που διενεργούνται να έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ.

Η υγειονομική κρίση με το κλείσιμο των συνόρων ανέδειξε την ανάγκη στήριξης της παραγωγής φαρμάκων στην ΕΕ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν φάρμακα στην Ασία με το κλείσιμο των συνόρων αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Αντίθετα η Ελλάδα που έχει εγχώρια παραγωγή κάλυψε τις ανάγκες των ασθενών και αύξησε και τις εξαγωγές της κατά 60%, ενώ παράλληλα προχώρησε σε επενδύσεις.

«Σε συνθήκες lockdown η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για φάρμακα για περίοδο 6 με 8 μηνών. Μέσα στο lockdown οι παραγωγικές μας μονάδες συνέχισαν να λειτουργούν με μέτρα. Μέτρα που διασφάλιζαν την υγεία των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε και καλύψαμε τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών για φάρμακα πρώτης γραμμής. Κυρίως εξωνοσοκομειακά αλλά και νοσοκομειακά. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε την κάλυψη των αναγκών σε πάνω από 3 εκατ. ασθενείς, τη στιγμή που άλλες χώρες της ΕΕ δοκιμάζονταν από ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα» ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται η ανταποδοτικότητα φτάνει το 86%

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων. Με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Επιπροσθέτως, η λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ίσο με το 37,6% της επενδυτικής δαπάνης ενώ ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα ακριβότερα εισαγόμενα μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη δημόσια και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης του κλάδου, μέσω ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου δράσεων, στο οποίο θα πρέπει να προβλέπεται η διασύνδεση της επιβάρυνσης των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών και των εκπτώσεων με την επενδυτική και ερευνητική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, το σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις και την απλοποίηση της επενδυτικής γραφειοκρατίας.

Άμεση άρση των αντικινήτρων

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Τρύφων τόνισε « Οι προσπάθειες ανάπτυξης και επενδύσεων δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί σε περιβάλλον υπερφορολόγησης. Σήμερα φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Η άμεση άρση των αντικινήτρων αυτών θα σημάνει την επενδυτική άνθηση από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες μέσα στην επόμενη πενταετία».

Επίσης σχετικά με τις την χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Τρύφων επεσήμανε «Το θέμα της διείσδυσής των γενοσήμων στην ελληνική αγορά είναι συνδεδεμένο με το να υπάρχουν κίνητρα σε όλη την αλυσίδα για να δίνονται τα γενόσημα και να μειωθεί ο ρυθμός υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων από νέα ακριβότερα. Αν δοθούν κίνητρα και παράλληλα προχωρήσει και η αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων που πρέπει έρχονται στην Ελλάδα -διότι πρέπει να επιβραβεύεται η καινοτομία. Αν λειτουργήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τότε θεωρώ ότι το clawback μέσα σε διάστημα 4 ετών μπορεί να μειωθεί σημαντικά».

Σχετικά με την διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή και εξαιρεί τα γενόσημα και τα off patetnt από το clawback ανάπτυξης ο κ. Τρύφων τόνισε ότι:

«Αυτό είναι μαθηματικά σωστό γιατί αν δει κανείς τι έγινε τα περασμένα χρόνια η ανάπτυξη ερχόταν από κάποια κατηγορία φαρμάκων και επιμεριζόταν σε όλους άρα είναι σωστό σαν αρχή και σαν βάση. Αλλά εμείς δεν θέλουμε μέτρα επιμερισμού του clawback. Θέλουμε μέτρα μείωσης του, τα οποία θα είναι μόνιμα, διαθρωτικά. Οποιαδήποτε μέτρα επιμερισμού του clawback είναι βραχυπρόθεσμα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ