Δυνατότητα να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο ευρωπαϊκό – διεθνές συνέδριο της Medicines For Europe και της International Generic & Biosimilar Medicines Association, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δρομολογεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρο Τρύφων, οι επενδύσεις αφορούν την αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας με προσιτό κόστος.
Παράλληλα, ο κ. Τρύφων πρόσθεσε πως οι επενδύσεις θα ενισχύσουν την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ επεσήμανε πως το Ταμείο Ανάκαμψης, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου και η πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ώστε να εξελιχθεί σε παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη.
Τρύφων: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν από την Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.
«Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει ως. προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της. φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης και την ενίσχυση των περιφερειακών. ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην. ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των. συστημάτων υγείας και κυρίως εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα. πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία, ο κ. Τρύφων επισήμανε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις. Για επενδύσεις σε. έρευνα και ανάπτυξη και στην περιοχή της Αττικής, όπου δραστηριοποιούνται αρκετές. φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Οσον αφορά το clawback, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μέτρο αναγκαστικών επιστροφών θα πρέπει να. καταβάλλεται από αυτούς που οδηγούν σε υπέρβαση του ορίου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος υποκατάστασης των φθηνότερων θεραπειών από ακριβότερες. Στο μείζον ζήτημα του clawback αναφέρθηκε και στην τοποθέτησή του χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως «ο εξορθολογισμός του clawback αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, καθώς του χρόνου προβλέπεται ρήτρα συνυπευθυνότητας της πολιτείας για τις επιστροφές»
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα