ΕπιχειρηματικάΤο EIT Health αναμορφώνει τα βραβεία InnoStars

Το EIT Health αναμορφώνει τα βραβεία InnoStars

- Advertisement -

Το EIT Health, μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήγαγε πρόσφατα ενδελεχή μελέτη για να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης και την αξία που προσφέρουν τα βραβεία InnoStars.

Το EIT Health, μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήγαγε πρόσφατα ενδελεχή μελέτη για να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης και την αξία που προσφέρουν τα βραβεία InnoStars.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Τα τελευταία επτά χρόνια, 17 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει στα βραβεία Innostars, σε σύνολο 120 νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος συνολικά», δηλώνει ο Μάριος Ροΐδης, σύμβουλος καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβο του EIT Health στην Ελλάδα.

Από τις 120 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στον θεσμό, περισσότερες από τις μισές είχαν εμπορική επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Orgavalue από την Πορτογαλία, η IQ Biozoom από την Πολωνία και η Shuttle Catheters από την Ελλάδα.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με την υποστήριξη της κοινότητας

Πολλοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι συχνά αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μόνοι τους. Οι συναντήσεις με άλλους επιχειρηματίες σε προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων όμως, μπορεί να το αλλάξουν αυτό, καθώς καλλιεργούν μια αίσθηση του ανήκειν, επιτρέποντας στους παρευρισκόμενους να μοιράζονται εμπειρίες, κοινούς φόβους και προκλήσεις.

Όπως παρατήρησε ένας ιδρυτής: «Αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε μόνοι». Ένας άλλος συμμετέχων αναφέρθηκε στο ότι δεν χρειάζεται να εξηγούν ό,τι κάνουν, καθώς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντας ασχολούνται με την καινοτομία στον κλάδο και έχουν γνώση του θέματος: «Δεν σε αμφισβητούν, αντιλαμβάνονται τον χρόνο που παίρνουν οι κλινικές δοκιμές και η εκπαίδευση». Η αμοιβαία υποστήριξη εκτείνεται πέρα από την ενθάρρυνση, περιλαμβάνοντας επίσης πρακτικές συμβουλές. Για παράδειγμα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις παρουσιάσεις τους με βάση τα σχόλια των υπολοίπων. «Άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να σου πουν αν καταλαβαίνουν την ιδέα. Και αν όχι, τότε αρχίζεις να την κάνεις πιο κατανοητή», περιέγραψε ένας άλλος συμμετέχων.

Περιορισμένη πρόσβαση σε βασικούς ενδιαφερόμενους

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται την αλληλεπίδραση με ιατρούς, ασθενείς, εταιρείες και επενδυτές για να αποκτήσουν πληροφορίες και υποστήριξη. Το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης, ανοίγοντας πόρτες σε πιθανούς επενδυτές, πελάτες και συνεργάτες. Αυτές οι σχέσεις είναι κρίσιμες για την απόκτηση γνώσεων της αγοράς. «Έμαθα πολλά για το πώς λειτουργούν οι κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη», σημείωσε ένας συμμετέχων. Ένας γιατρός από την Πορτογαλία πρόσθεσε: «Μιλώ με άλλες ομάδες που τρέχουν τα δικά τους project, πολλές φορές χωρίς να έχουν ιατρούς στην ομάδα. Για αυτό, ωφελούμαστε και οι δύο από τη σχέση και τη διάδραση αυτή, καθώς εγώ μαθαίνω κάτι νέο και αυτοί μπορούν να δουν καλύτερα από την οπτική γωνία ενός πιθανού χρήστη».

Αγώνας με την αυτοπεποίθηση και την επιβεβαίωση

Το σύνδρομο απάτης και η αβεβαιότητα είναι συνηθισμένα χαρακτηριστικά, που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την επιχειρηματική απόδοση των επιχειρηματιών. Τα προγράμματα InnoStars του EIT Health είναι επικυρωμένα και παρέχουν διαβεβαιώσεις ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων. «Φτάνοντας στους τελικούς, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι οι άνθρωποι γύρω σου επιβεβαιώνουν ότι κατευθύνεσαι πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση», μοιράστηκε ένας επιχειρηματίας.

«Αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση, καθώς ανακαλύπτεις ότι μπορείς να βοηθήσεις άλλους που σε βλέπουν ως επιχειρηματία από τον οποίο μπορούν να μάθουν. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα», παρατήρησε ένας άλλος επιχειρηματίας. Ακόμα και οι ιστορίες των στελεχών από την προσωπική τους εμπειρία, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα.

Βραβεία InnoStars: αντιμετώπιση των προκλήσεων

Το πρόγραμμα βραβείων InnoStars του EIT Health έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις επιταχύνοντας την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων υγειονομικής περίθαλψης από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη.

Ακούγοντας τη γνώμη των συμμετεχόντων, φέτος αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη μορφή του προγράμματος για να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα βραβεία InnoStars είναι επίσης ένας μοναδικός χώρος για επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη βιοτεχνολογία, την ιατροτεχνολογία και τις βιοεπιστήμες.

«Ανυπομονούμε να μετατρέψουμε περισσότερα πρωτότυπα και MVP προϊόντα σε έτοιμες για την αγορά υγειονομικές λύσεις, και να καλωσορίσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις ως τακτικά μέλη του αναπτυσσόμενου δικτύου μας, όπου μπορούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνεργασίες για να κάνουν το επόμενο βήμα στο ταξίδι καινοτομίας τους», δηλώνει ο Tamás Békási, RIS Business Creation Lead στο EIT Health και διευθυντής του προγράμματος βραβείων InnoStars.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια σειρά από οφέλη που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 15.000 €, ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε κορυφαίους επενδυτές, εκπαίδευση στην Πρώιμη Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και εξατομικευμένη καθοδήγηση. Η γνωστή διαδρομή Validation επικεντρώνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις με MVP προϊόντα και χωρίς έσοδα, προσφέροντας εντατικά bootcamps για να βελτιώσουν τις στρατηγικές εισόδου στην αγορά και να επιταχύνουν τα λανσαρίσματα των προϊόντων. Η ολοκαίνουργια διαδρομή Investment απευθύνεται σε πιο ώριμες, νεοφυείς επιχειρήσεις με έσοδα, που αναζητούν πόρους ή χρηματοδότηση σειράς Α, προσφέροντας εστιασμένα bootcamps για επενδυτικές στρατηγικές και επιχειρηματικό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα κορυφώνεται στον μεγάλο τελικό των InnoStars τον Νοέμβριο, όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις ιδέες / λύσεις τους ενώπιον διεθνούς κριτικής επιτροπής διεκδικώντας βραβεία έως και 25.000 €.

Τεχνητά όργανα και μη επεμβατική μέτρηση κορτιζόλης

Δύο αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας από προηγούμενες εκδόσεις των βραβείων InnoStars αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του προγράμματος. Η Orgavalue, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από φοιτητές ιατρικής στο Πόρτο, κέρδισε την 1η θέση στον περσινό διαγωνισμό για την ανάπτυξη μιας μεθόδου βιοκατασκευής εξατομικευμένων ανθρώπινων οργάνων, με στόχο την συρρίκνωση των λιστών αναμονής για μεταμοσχεύσεις.

Η εταιρεία σκοπεύει να εισέλθει στην αγορά μέχρι το 2028 με αρχική εστίαση στις μεταμοσχεύσεις ήπατος. Μέσα από τις ευκαιρίες του προγράμματος, η Orgavalue κατάφερε να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της. Ένα άλλο παράδειγμα από φιναλίστ των βραβείων InnoStars, αποτελεί η IQ Biozoom, μια νεοφυής επιχείρηση εξειδικευμένη στη μη επεμβατική κατ’ οίκον διάγνωση. Η πολωνική εταιρεία χρησιμοποίησε το δίκτυο του EIT Health για να συνεργαστεί με τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας TUBITAK για την προώθηση της έρευνας στη μη επεμβατική μέτρηση κορτιζόλης.

Οι ιδρυτές που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για τα βραβεία InnoStars μπορούν να μάθουν περισσότερα και να υποβάλουν αίτηση στο InnoStars Awards | EIT Health.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)

Το ΕΙΤ είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 2.400 εταίρους από κορυφαίους επιχειρηματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη σε περισσότερους από 50 κόμβους καινοτομίας. ο ΕΙΤ ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, προωθώντας λύσεις σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις και καλλιεργώντας επιχειρηματικά ταλέντα για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ είναι φορέας της Ε.Ε. και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος-πλαισίου της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη».

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές συμπράξεις, τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, οι οποίες αποτελούνται από κορυφαίες εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, καθεμία από τις οποίες είναι αφιερωμένη στην επίλυση μιας πιεστικής παγκόσμιας πρόκλησης, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα δίκτυο καινοτόμων οργανισμών στον κλάδο της υγείας. Αποτελείται από περίπου 120 εταίρους και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα για την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Το EIT Health διασυνδέει φορείς υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη φροντίζοντας να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές του «τριγώνου της γνώσης», ώστε η καινοτομία να μπορεί να συμβεί στο σημείο επαφής της έρευνας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας προς όφελος των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 2.500 νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, έχει συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, στην προώθηση 113 λύσεων υγειονομικής περίθαλψης στην αγορά και στην εκπαίδευση 49.000 φοιτητών και επαγγελματιών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Σχετικά με το EIT Health InnoStars

InnoStars ονομάζεται μία από τις οκτώ γεωγραφικές περιοχές του EIT Health. Καλύπτει τη μισή Ευρώπη και περιλαμβάνει την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια ομάδα χωρών που κατατάσσονται σε μεσαία επίπεδα καινοτομίας από τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (EIS). Το InnoStars επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας, της υγιούς διαβίωσης και της ενεργούς γήρανσης, και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ περιφερειών που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και περιφερειών που προοδεύουν.

Σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Καινοτομίας του EIT (EIT RIS)

Το Περιφερειακό Σχέδιο Καινοτομίας του ΕΙΤ (EIT RIS) δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και των περιφερειών που προοδευτικά βελτιώνονται. Μέσω της πρωτοβουλίας, η Κοινότητα του EIT συνεργάζεται τοπικά με πρόσωπα που καινοτομούν, όπως φοιτητές, ερευνητές, επιχειρηματίες και οργανισμούς μεταξύ των οποίων μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά εργαστήρια, περιφέρειες, δήμους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Στόχος του είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη των περιφερειών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματά τους στον τομέα της καινοτομίας και να εμπλέξει τοπικούς παράγοντες σε πανευρωπαϊκά προγράμματα και δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιχειρηματικής ανάπτυξης. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το 2016 και συντονίζεται από το EIT Health InnoStars. Περιλαμβάνει 11 EIT Health Hubs σε ισάριθμες χώρες της Ανατολικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ