ΕπιχειρηματικάΣυνεργασία Kyowa - Genesis: Χαρτοφυλάκιο ορφανών φαρμάκων

Συνεργασία Kyowa – Genesis: Χαρτοφυλάκιο ορφανών φαρμάκων

- Advertisement -

Η Kyowa Kirin Co., Ltd., μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία εξειδικευμένων θεραπειών με έδρα την Ιαπωνία, και η GENESIS Pharma, ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνουν την εμπορική τους συνεργασία για δύο νέα ορφανά φάρμακα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Η Kyowa Kirin Co., Ltd. (TSE: 4151, Kyowa Kirin), μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία εξειδικευμένων θεραπειών με έδρα την Ιαπωνία, και η GENESIS Pharma, ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνουν την εμπορική τους συνεργασία για δύο νέα ορφανά φάρμακα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την εμπορική διάθεση του burosumab (μπουροσουμάμπη) για τη θεραπεία της φυλοσύνδετης υποφωσφαταιμίας και της οστεομαλάκυνσης που προκαλείται από όγκο, καθώς και του mogamulizumab (μογκαμουλιζουμάμπη) για δύο υπότυπους δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων που αποτελεί σπάνια μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος, έπειτα από τις τοπικές εγκρίσεις.

«Στην Kyowa Kirin σκοπός μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να χαμογελούν», δήλωσε ο Abdul Mullick, Πρόεδρος της Kyowa Kirin International «και μέσω της συνεργασίας μας με την GENESIS Pharma, είμαι πραγματικά χαρούμενος που πραγματοποιούμε αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την υποδομή των εταιρειών μας για να διασφαλίσουμε ότι όσοι ζουν με αυτές τις σπάνιες ασθένειες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται».

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma δήλωσε: «Η καινοτομία μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό θεραπευτικό όφελος σε όσους ζουν με χρόνιες και σπάνιες ασθένειες. Με ένα στοχευμένο όραμα να υποστηρίξουμε αυτούς τους ασθενείς, φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε το ισχυρό δίκτυο των διεθνών συνεργατών μας που επενδύουν στην υποσχόμενη έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς που έχουν θεραπευτικές προκλήσεις. Η Kyowa Kirin είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία και δέσμευση στην επιστήμη αιχμής και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που συνεργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς που ζουν με αυτές τις σπάνιες ασθένειες στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε».

Σχετικά με τη φυλοσύνδετη υποφωσφαταιμία

Η φυλοσύνδετη υποφωσφαταιμία είναι μια σπάνια μεταβολική νόσος των οστών που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες. Είναι μια χρόνια και προοδευτική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως στην πρώιμη παιδική ηλικία, προκαλώντας παραμορφώσεις των κάτω άκρων, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις.1 Συμπτώματα όπως οδοντικά αποστήματα, οστεοαρθρίτιδα, ενθεσίτιδα (προβλήματα με τους τένοντες) και απώλεια ακοής μπορεί επίσης να αναπτυχθούν κατά την ενηλικίωση.2,3,4 Ως αποτέλεσμα της νόσου, ορισμένοι ενήλικες μπορεί να χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για τη βελτίωση της κινητικότητάς τους.5,6 Οι λειτουργικοί περιορισμοί καθώς και ο πόνος και η δυσκαμψία που προκαλούνται από τη φυλοσύνδετη υποφωσφαταιμία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των ασθενών να εργαστούν, την κοινωνική τους ζωή, τη συναισθηματική τους ευεξία και την ικανότητά τους για αυτοφροντίδα.5

Τα άτομα με φυλοσύνδετη υποφωσφαταιμία έχουν ένα γενετικό ελάττωμα στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο προκαλεί υπερβολική απώλεια φωσφορικών αλάτων μέσω των ούρων και κακή απορρόφηση από το έντερο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα φωσφορικών αλάτων στο αίμα να είναι σταθερά χαμηλά.1,7 Τα φωσφορικά άλατα είναι βασικό μέταλλο που απαιτείται για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του σώματος, της μυϊκής λειτουργίας και του σχηματισμού υγιών οστών και δοντιών.8,9 Η φυλοσύνδετη υποφωσφαταιμία είναι η πιο κοινή μορφή κληρονομικής ραχίτιδας.10 Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αλλά συνήθως κληροδοτείται από έναν γονέα που φέρει το ελαττωματικό γονίδιο.11

Σχετικά με την οστεομαλάκυνση που προκαλείται από όγκο

Η οστεομαλάκυνση που προκαλείται από όγκο, επίσης γνωστή ως ογκογενής οστεομαλακία, είναι μια επίκτητη διαταραχή που προκαλείται από τυπικά μικρούς, αργά αναπτυσσόμενους καλοήθεις φωσφατουρικούς μεσεγχυματικούς όγκους.1,2 Με λιγότερες από 1.000 περιπτώσεις να αναφέρονται στην ιατρική βιβλιογραφία,2 η νόσος επηρεάζει κυρίως ενήλικες με μέση ηλικία έναρξης τα 40 – 45 έτη.1,3 Σχετίζεται με προοδευτικά και εξουθενωτικά μυοσκελετικά προβλήματα,4,5 που δυσχεραίνουν τελικά την ικανότητα των ασθενών να εκτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες και επιδρούν συνολικά στη λειτουργικότητά τους και την κοινωνική τους ζωή.6

Η νόσος χαρακτηρίζεται από χρόνια υποφωσφαταιμία που προκαλείται από όγκο(ους) που εκκρίνουν παθολογικά υψηλή ποσότητα του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 23 (FGF23),1 και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η μειωμένη εντερική απορρόφηση φωσφορικών αλάτων και η μειωμένη ενεργοποίηση της βιταμίνης D.1,2

Τα πιο κοινά σημάδια και συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πόνο στα οστά, δυσκολία στο βάδισμα, παθολογικά κατάγματα, απώλεια ύψους και μυϊκή αδυναμία. Η μυϊκή αδυναμία και ο πόνος έχουν σοβαρή επίδραση στη λειτουργικότητα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να σταθούν όρθιοι χωρίς βοήθεια, να περπατήσουν και να εργαστούν.6 Ο πόνος επηρεάζει, επίσης, πολύ την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και τη θετική διάθεση για ζωή. 6 Η νόσος υποδιαγιγνώσκεται ή/και η διάγνωσή της καθυστερεί, με τον έλεγχο των επιπέδων του φωσφόρου στον ορό να καθίσταται σημαντικός στη διαδικασία διάγνωσης.1

Σχετικά με το δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων: Σπογγοειδής μυκητίαση και σύνδρομο Sézary

Η σπογγοειδής μυκητίαση και το σύνδρομο Sézary είναι δύο υπότυποι δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων, που αποτελεί σπάνια μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος, και μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, το αίμα, τους λεμφαδένες και τα εσωτερικά όργανα.1 Προκαλεί παραμορφωτικές δερματικές βλάβες, πολύ μεγάλο κνησμό, διαταραχές ύπνου και ψυχοκοινωνικά προβλήματα και έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.2

Η ετήσια επίπτωση του δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων στην Ευρώπη είναι περίπου 5,2 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού3 και επηρεάζει περίπου 240 άτομα ανά εκατομμύριο. Η σπογγοειδής μυκητίαση αντιπροσωπεύει περίπου το 60% όλων των δερματικών λεμφωμάτων Τ-κυττάρων,5 έχει τυπικά αργή εξέλιξη και χαρακτηρίζεται από δερματικά συμπτώματα, όπως κηλίδες ή πλάκες, ερυθρότητα δέρματος και όγκους.6 Το σύνδρομο Sézary είναι πολύ πιο σπάνιο, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των δερματικών λεμφωμάτων Τ-κυττάρων,7 και είναι πιο επιθετικό8 όταν ορισθούν υψηλά επίπεδα συμμετοχής του αίματος.5 Προκαλεί πολύ σοβαρό κνησμό, ολική ερυθρότητα του σώματος (ερυθροδερμία), έντονη απολέπιση του δέρματος και συχνή τριχόπτωση.9

Συνήθως απαιτούνται τρία με έξι χρόνια από την έναρξη εκδήλωσης του δερματικού λεμφώματος έως ότου διαγνωστεί ένας ασθενής, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρειαστούν και αρκετές δεκαετίες.5,6 Αυτό μερικές φορές οφείλεται στο ότι το δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων εμφανίζει πολύ παρόμοια συμπτώματα με άλλες καλοήθεις παθήσεις του δέρματος (π.χ. έκζεμα και ψωρίαση)9 και σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς έχουν μια δύσκολη και χρονοβόρα πορεία μέχρι να λάβουν διάγνωση.

Σχετικά με την Kyowa Kirin

Η Kyowa Kirin αναπτύσσει και διαθέτει καινοτόμες θεραπείες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Ως παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία εξειδικευμένων θεραπειών με έδρα την Ιαπωνία και μια ιστορία μεγαλύτερη των 70 ετών, η εταιρεία εφαρμόζει επιστήμη αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας στην έρευνα και τη μηχανική αντισωμάτων, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασθενών σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως η νεφρολογία, η ογκολογία, η ανοσολογία και ο τομέας των αλλεργιών, καθώς και η νευρολογία. Στις τέσσερις περιοχές δραστηριοποίησής της – Ιαπωνία, Ασία-Ειρηνικός, Βόρεια Αμερική και EMEA/International – η Kyowa Kirin εστιάζει στον σκοπό της να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν, και λειτουργεί με κοινό παρονομαστή τις αξίες της δέσμευσης απέναντι στη ζωή, της συνεργασίας, της καινοτομίας και της ακεραιότητας.

Σχετικά με την GENESIS Pharma

Η GENESIS Pharma είναι μία βιοφαρμακευτική εταιρεία με εξειδίκευση στη διάθεση καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων για σοβαρά και σπάνια νοσήματα και δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1997 και ήταν μεταξύ των πρώτων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ευρώπη με εξειδίκευση στο marketing, τις πωλήσεις και τη διάθεση βιοφαρμακευτικών προϊόντων. Διατηρεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φαρμάκων σε θεραπευτικούς τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προκλήσεις και ανάγκες, μέσω μακροχρόνιων στρατηγικών συμμαχιών με ορισμένες από τις κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως.

ΠΗΓΕΣ
ΦΥΛΟΣΥΝΔΕΤΗ ΥΠΟΦΩΣΦΑΤΑΙΜΙΑ

1 Skrinar A, Dvorak-Ewell M, Evins A, et al. The lifelong impact of X-linked hypophosphatemia: Results from a burden of disease survey. J Endocr Soc. 2019;3:1321-1334.

2 Lee JY, Imel EA. The changing face of hypophosphatemic disorders in the FGF-23 era. Pediatr Endocrinol Rev. 2013;10:367-379.

3 Che H, Roux C, Etcheto A, et al. Impaired quality of life in adults with X-linked hypophosphatemia and skeletal symptoms. Eur J Endocrinol. 2016;174:325-333.

4 Ruppe MD. X-Linked Hypophosphatemia. In: Adam MP, Ardinger HH, Pagon RA, et al., editors. GeneReviews®. Seattle (WA): University of Washington, 1993-2018. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK83985/. Last accessed: November 2022.

5 Lo SH, Lachmann R, Williams A, et al. Exploring the burden of X-linked hypophosphatemia: a European multi-country qualitative study. Qual Life Res. 2020;29:1883-1893.

6 Theodore-Oklota C, Bonner N, Spencer H, et al. Qualitative research to explore the patient experience of X-linked hypophosphatemia and evaluate the suitability of the BPI-SF and WOMAC® as clinical trial end points. Value Health. 2018;21:973-983.

7 Beck-Nielsen SS, Mughal Z, Haffner D, et al. FGF23 and its role in X-linked hypophosphatemia-related morbidity. Orphanet J Rare Dis. 2019;14:58.

8 Pesta D, Tsirigotis DN, Befroy DE, et al. Hypophosphatemia promotes lower rates of muscle ATP synthesis. The FAESB Journal. 2016;39:3378-3387.

9 Unnanuntana A, Rebolledo BJ, Khair MM, et al. Diseases affecting bone quality: beyond osteoporosis. Clin Orthop Relat Res. 2011;469:2194-2206.

10 Carpenter TO, Imel EA, Holm IA, et al. A clinician’s guide to X-linked hypophosphatemia. J Bone Miner Res. 2011;26:1381-8.

11 National Center for Advancing Translational Sciences. X-linked hypophosphatemia. Available at: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/12943/x-linked-hypophosphatemia. Last updated: February 2018. Last accessed: November 2022

ΟΣΤΕΟΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΓΚΟ

1 Brandi ML, et al. Challenges in the management of tumor-induced osteomalacia (TIO). Bone. 2021;152:116064.

2 Florenzano P, et al. Tumor-Induced Osteomalacia. Calcified Tissue International. 2021;108:128-42.

3 Dahir K, et al. Diagnosis and Management of Tumor-Induced Osteomalacia: Perspectives from Clinical Experience. Journal of the Endocrine Society. 2021;5:1-12.

4 Feng J, et al. The diagnostic dilemma of tumor induced osteomalacia: a retrospective analysis of 144 cases. Endocrine Journal. 2017;64:675-83.

5 Minisola S, et al. Tumour-induced osteomalacia. Nature Reviews Disease Primers. 2017 ;3 :17044.

6 Jerkovich F, et al. Burden of Disease in Patients with Tumor-Induced Osteomalacia. JBMR Plus. 2020;5:e10436.

ΣΠΟΓΓΟΕΙΔΗΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SEZARY

1 Olsen E, Vonderheid E, Pimpinelli N, et al. Blood. 2007;110(6):1713-22

2 EHA 2021 abstract. Available at: https://library.ehaweb.org/eha/2021/eha2021-virtual-congress/324119/mark.bishton.health-related.quality.of.life.effect.of.mogamulizumab.by.patient.html?f=listing%3D0%2Abrowseby%3D8%2Asortby%3D1%2Asearch%3Dpb1439 Accessed November 2022

3 Orphanet. Prevalence and incidence of rare diseases: Bibliographic data. January 2021. Available at: https://www.orpha.net/orphacom/cahiers/docs/GB/Prevalence_of_rare_diseases_by_alphabetical_list.pdf. Accessed: November 2022.

4 Willemze R, et al. Blood. 2019;133(16):1703–1714

5 Wilcox R. Am J Hematol. 2016;91(1):151-165.

6 Scarisbrick J, et al. Br J Dermatol. 2019;181(2):350–357.

7 Girardi M, Heald PW, Wilson LD. N Engl Jnl Med. 2004; 350(19): 1978-1988

8 Lymphoma Coalition. Cutaneous lymphoma – a patient’s guide. Available at:
https://lymphomacoalition.org/wp-content/uploads/Cutaneous_lymphoma_-_patients_guide_-.pdf.
Accessed November 2022

9 Demierre M, et al. Cancer. 2006;107(10):2504–2511

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

genesis pharma genesis pharma

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ