ΕπιχειρηματικάΣτα δικαστήρια η Pfizer: Μηνύει Ουγγαρία και Πολωνία -Η υπόθεση

Στα δικαστήρια η Pfizer: Μηνύει Ουγγαρία και Πολωνία -Η υπόθεση

- Advertisement -

Δικαστικά κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θα κινηθεί η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, με την αξίωση να της καταβληθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που ακόμη δεν έχει λάβει ως πληρωμή για τα εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid που είχε στείλει στη χώρα του Βίκτορ Ορμπαν.

Δικαστικά κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θα κινηθεί η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, με την αξίωση να της καταβληθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που ακόμη δεν έχει λάβει ως πληρωμή για τα εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid που είχε στείλει στη χώρα του Βίκτορ Ορμπαν.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκρεμμότητες με δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει η Pfizer και η συνέταιρός της BioNTech, σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου για τον Covid -19. Οι δικαστικές προεκτάσεις αυτών των εκρεμμοτήτων, μετά την προσφυγή των δυο εταιριών εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, δεν είναι οι μόνες νομικές υποθέσεις που συνδέονται με την πανδημία και τις αγορές εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ.

Διερευνώνται ακόμη, ο ρόλος πολιτικών στις διαδικασίες αγοράς όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Φλόριν Kίτου αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν η οποία αντιμετωπίζει επίσης μήνυση της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας New York Times για συνέντευξή της σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων.

Η υπόθεση της Ουγγαρίας

Η Pfizer, μαζί με την BioNTech, κίνησε νομική διαδικασία κατά της ουγγρικής κυβέρνησης τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου COVID-19, αναφέρει το POLITICO, σε γνώση του οποίου περιήλθε δικαστικό έγγραφο.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι η υπόθεση αφορά στην πληρωμή 3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων BioNTech/Pfizer, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Ουγγαρία ενημέρωσε την Pfizer τον Νοέμβριο του 2022 ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της Pfizer επιβεβαίωσε την υπόθεση, η οποία εκτυλίσσεται σε βελγικό δικαστήριο, πρόσθεσε όμως ότι «Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση της Βουδαπέστης συνεχίζονται».

‘Ηδη, έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη ακρόαση για την υπόθεση τον Μάρτιο κατα την οποία ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της Pfizer για ταχεία έκδοση απόφασης. Έκτοτε η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει.

Η αγωγή της Pfizer κατά της Ουγγαρίας παραλληλίζεται με εκείνη που άνοιξε η φαρμακευτική εταιρεία κατά της Πολωνίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χώρες μηνύονται στα αστικά δικαστήρια για την άρνησή τους να παραλάβουν και να πληρώσουν για τις παραδόσεις των εμβολίων COVID-19 που είχαν υπογράψει.

Η Pfizer ζητά 1,2 δισ. ευρώ απο την Πολωνία

Την Τρίτη, το γαλλόφωνο Πρωτοδικείο των Βρυξελλών πραγματοποίησε μια σύντομη ,πρώτη ακρόαση, σχετικά με την υπόθεση της Pfizer κατά της Πολωνίας. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναβάλουν την ακρόαση για τις 30 Ιανουαρίου.

Η διαμάχη της Πολωνίας αφορά στην παράδοση 60 εκατομμυρίων δόσεων που η χώρα αρνήθηκε να δεχτεί τον Απρίλιο του 2022. Τότε, η Βαρσοβία επικαλέστηκε ανωτέρα βία – επικαλούμενη την πίεση στα οικονομικά της μετά την εισροή προσφύγων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, λίγο μετά τις εκλογές της Πολωνίας, η Pfizer δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Βαρσοβίας για την παραλειφθείσα πληρωμή, η οποία υπολογίζεται, με βάση τις αναφερόμενες τιμές των εμβολίων, σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην προσφυγή προσχώρησε επίσης και η γερμανική BioNTech.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας και η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν

Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού Φλόριν Kίτου και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι αγόρασαν πάρα πολλά εμβόλια COVID-19 και έτσι προκάλεσαν ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ στο κράτος.

Στις Βρυξέλλες η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν αντιμετωπίζει τον Βέλγο λομπίστα Φρεντερίκ Μπαλτάν, ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για το φερόμενο ρόλο της στη διαμεσολάβηση της τεράστιας σύμβασης εμβολίων της ΕΕ, που αφορούσε σε 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις. Την υπόθεση στηρίζει το μικρό βελγικό πολιτικό κόμμα Vivant και τρεις τοπικοί βουλευτές, που έχουν προσχωρήσει στις διαδικασίες αυτές, όπως δηλώνει ένας από αυτους, ο Αλέν Μερτες.

Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, οι New York Times, μηνύουν την Επιτροπή επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τα μηνύματα κειμένου που αναφέρονται σε συνέντευξη της φον ντερ Λάιεν τον Απρίλιο του 2021. Στο άρθρο, η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για τις προσπάθειες αγοράς εμβολίων και τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η υπόθεση της αγοράς των εμβολίων έχει απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το θεσμικό όργανο παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ. Τον περασμένο Οκτώβριο με ενα λιτό δελτίο τύπου είχε ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, χωρίς λεπτομέρειες και -κυρίως- χωρίς να διευκρίνισει ποιον ερευνούσε ή ποιές απο τις συμβάσεις εμβολίων βρίσκονται υπο έλεγχο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ