Περίπου εννέα στους δέκα εργαζόμενους επιλέγουν την τηλεργασία (εργασία από το σπίτι) μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Και παράλληλα να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία να επιλέγουν το ωράριό τους, σύμφωνα με έρευνα της Cisco Systems.
Κορωνοϊός και τηλεργασία
Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην τηλεργασία, όπως έδειξε η έρευνα. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να εκτιμούν περισσότερο τα πλεονεκτήματά της.
Αν και μόνο το 5% όσων ρωτήθηκαν εργαζόταν από το σπίτι πριν την επιβολή lockdown, τώρα το 86% απάντησε ότι θα ήθελε να μπορεί να επιλέγει πότε, πώς και πότε θα εργάζεται και να εκμεταλλεύεται έναν συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας από το γραφείο, επεσήμανε η Cisco στην έρευνά της που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ο αντιπρόεδρος της Cisco κ. Γκόρντον Τόμσον σχολίασε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους προκειμένου να απαντήσουν στα νέα αιτήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έθεσαν ως προτεραιότητές τους την επικοινωνία και τη συνεργασία. Όμως, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τα εργασιακά δικαιώματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων και των δεδομένων τους. Είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι. Στην έρευνα της Cisco συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι. Το δείγμα προέρχεται από 12 αγορές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.
Τηλεργασία: Η κατάσταση στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα θεωρούν ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αξιολογώντας αρνητικά τη ραγδαία ανάπτυξη στην τηλεργασία.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή, μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία, την εξέλιξη των αμοιβών και την ασφάλεια της θέσης εργασίας, που δίνουν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής επανεκκίνησης λόγω κορωνοϊού το καλοκαίρι
Στοχεύοντας στη διεξοδική διερεύνηση των συνθηκών απασχόλησης και την παρακολούθηση των μεσοπρόθεσμων τάσεων και εξελίξεων στην αγορά εργασίας και σε συνέχεια ανάλογης έρευνας τον Ιούνιο του 2020, καταγράφονται οι επιπτώσεις της δύσκολης οικονομικής επανεκκίνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και της επισφάλειας που προκαλείται από ένα πιθανό δεύτερο επιδημικό κύμα.
Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι απόψεις στους εργαζόμενους σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, καθώς και η αξιολόγησή τους επί των πιθανών επιπτώσεων της ταχείας ανάπτυξης της τηλεργασίας ως προς την ποιότητα των σχέσεων εργασίας, της επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξής τους.
Στα βασικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
- Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας ως προς μία σειρά παραμέτρων:
- Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του.
- Το 61% τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του.
- Το 60% τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του.
- Το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.
- Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτήν του Ιουνίου του 2020
Συγκεκριμένα:
- Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους, μετά την πανδημία.
- Το 20% των εργαζομένων δήλωσε ότι, μετά την πανδημία, συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία. Το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
- Ο δείκτης αισιοδοξίας παρουσιάζει μείωση: 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο). Απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών. Το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%.
- Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης. Το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα